EXCLUSIV  PROTESTE după ce gratuitatea pe tren e în pericol. Țucă (ANOSR), plan dacă se va pune preț pe biletele CFR

Tren
Tren

Gratuitatea de care se bucură studenții la circulația cu trenurile ar putea fi restrânsă. Petrișor-Laurențiu Țucă, președinte ANOSR (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România), a explicat, pentru DCNews, ce urmează să se întâmple în cazul unei astfel de hotărâri.

ANOSR solicită actualei coaliții de guvernare oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenților privind transportul gratuit cu trenul și acordarea burselor. Contactat marți de DCNews, președinte ANOSR a fost întrebat dacă există discuții privind organizarea unor proteste în țară. „Da, am pornit discuții cu colegii din teritoriu. În momentul de față, așteptăm să vedem cum vor decurge negocierile cu reprezentanții Guvernului. Dar, da, avem în vedere și acest lucru", a declarat Petrișor-Laurențiu Țucă. „Nu am stabilit. O să vedem. S-ar putea să începem cu o serie de proteste locale, iar mai apoi să le ducem către nivel central", a explicat acesta.

Discuții cu reprezentanții Guvernului

„O să trimitem o serie de adrese oficiale prin care solicităm discuții cu reprezentanții Guvernului. Să vedem cât de deschiși vor fi pentru a discuta cu noi", a precizat Țucă, adăugând ulterior: „Aceeași coaliție de guvernare a acordat aceste drepturi studenților. Ar trebui să dea dovadă de consecvență în acțiuni și să analizeze impactul exact".

Acesta consideră că „ar trebui să ne axăm pe anumite probleme care chiar ard", dând drept exemplu abandonul universitar.

ANOSR se arată îngrijorată de posibilitatea adoptării unor măsuri prin care să se reducă bursele studenților, deoarece „s-ar produce un regres al tuturor demersurilor care au fost făcute în ultimii ani”.

ANOSR a precizat că a solicitat CFR Călători, în luna ianuarie 2019, informații, în baza Legii nr. 544 din 2001, referitoare la statusul din ultimul an în ceea ce privește numărul de studenți unici care au beneficiat cel puțin o dată de gratuitate la transportul feroviar, numărul de călătorii gratuite de care au beneficiat aceștia, conform Hotărârii de Guvern nr. 42/2017, contravaloarea și distanța medie a călătoriilor. „În răspunsul formulat de compania de transport feroviar nu ne-au fost puse la dispoziție date comerciale „deoarece ne desfășurăm activitatea pe o piață concurențială", comunicându-ne, totuși, că doar 20% din numărul total de bilete vândute îl reprezintă biletele emise pentru studenți”, a transmis ANOSR.

VEZI ȘI: Gratuitatea pe tren dată de Dragnea, în pericol. Cazul oamenilor cu handicap cu mai puține drepturi decât studenții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel