Proteste Budapesta. Tinerii au ieșit în stradă

Situație tensionată la Budapesta. Se cere demisia lui Orban. Proteste în stradă
Situație tensionată la Budapesta. Se cere demisia lui Orban. Proteste în stradă

Centrul oraşului Budapesta a fost scena, vineri, celei de-a treia nopţi consecutive de proteste, de o virulenţă fără precedent, împotriva noilor prevederi din legea muncii aprobate de parlament care flexibilizează timpul de lucru suplimentar, relatează sâmbătă AFP. 

Adunate în faţa Parlamentului, între 2.000 şi 3.000 de persoane, majoritatea cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, au înfruntat încă o dată forţele de securitate, aruncând sticle în direcţia poliţiştilor, care au răspuns cu gaze lacrimogene, au constatat jurnalişti AFP.

Organizată pe reţelele de socializare, ca şi în zilele anterioare, manifestaţia a mobilizat reprezentanţi ai opoziţiei de stânga şi de extremă-dreapta.

Fapt fără precedent, cele două tabere şi-au unit miercuri vocile pentru a încerca să respingă noua legislaţie. Aceasta creşte semnificativ numărul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, de la 250 la 400 pe an - adică echivalentul a două luni de muncă. De asemenea, se extinde la trei ani perioada de plată a acestor ore, faţă de maxim un an în prezent.

Proteste la Budapesta. Legea pentru care s-a ieșit în stradă

Prezentată de premierul Viktor Orban ca o modalitate de a le permite salariaţilor să-şi mărească veniturile, satisfăcând în acelaşi timp nevoia de forţă de muncă în industria auto, legea adoptată miercuri de legislativ, într-o şedinţă tensionată, a fost calificată de sindicate drept "legea sclaviei".

Opozanţii văd în această lege rezultatul presiunii exercitate de giganţii germani din industria auto, piloni ai economiei din Ungaria, în favoarea flexibilizării timpului de lucru într-un context de deficit acut de forţă de muncă în ţară.

Dincolo de solicitările de abrogare a aceste legi, protestatarii şi-au îndreptat furia împotriva premierului, strigând "Orban retrage-te!".

Conform cifrelor oficiale, 51 de persoane au fost arestate şi 14 poliţişti au suferit răni minore în primele două nopţi de proteste.

O manifestaţie prevăzută pentru duminică la Budapesta a primit sprijin din partea tuturor partidelor de opoziţie şi a sindicatelor şi ar putea aduna zeci de mii de oameni, potrivit organizatorilor săi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel