Protest ”vestele galbene”: 50.000 de oameni, în stradă. Macron acuză o ”violență extremă”

Irina Constantin / 06 ian 2019 / 08:28

Aproximativ 50.000 de persoane au participat la protestele vestelor galbene în Franța. 

Ministrul de Interne francez, Christophe Castaner, a declarat că ”50 .000, înseamnă puţin mai mult decât o persoană pe comună din Franţa. Aceasta este realitatea mişcării 'vestelor galbene' astăzi. Aşadar, putem vedea că această mişcare nu este reprezentativă pentru Franţa”. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, a fost evacuat sâmbătă din birourile sale din Rue de Grenelle din Paris după o intruziune violentă a unor protestatari cu o maşină de construcţii în curtea ministerului.

Forţe de ordine, care au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor, au fost rănite ca urmare a aruncării cu pietre şi sticle de către manifestanţi ai "vestelor galbene", a precizat Direcţia departamentală de Securitate publică (DDSP), adăugând că s-au înregistrat numeroase daune în spaţiul public.

”Încă o dată, violenţa extremă a ajuns să atace Republica - gardienii, reprezentanţii, simbolurile sale. Cei care comit aceste acte uită inima pactului nostru civic. Dreptatea va fi făcută. Toată lumea trebuie să se reunească pentru dezbatere şi dialog”, a scris preşedintele Emmanuel Macron pe Twitter.