Protest. Pacienții cu reumatism, discriminați de CNAS

Liga Română contra Reumatismului protestează față de încercările CNAS de limitare a accesului la tratament al pacienților cu forme grave de reumatism de tip inflamator.  

În România există peste 600.000 de persoane care suferă de boli reumatice de tip inflamator: poliartrită reumatoidă și spondilită anchilozantă. Potrivit unui comunicat de presă, Liga Română contra Reumatismului (LRR) protestează față de încercările CNAS de a limita accesul acestor pacienți la tratament. 

Guvernul României a aprobat pe 21 martie 2018 prin H.G. nr. 127/2018 extinderea listei de produse destinate pacienților cu boli reumatice de tip inflamator. „Cu toate acestea, CNAS tergiversează aplicarea acestor măsuri, blocând publicarea protocoalelor de prescriere, în forma propusă de Comisia de specialitate a Ministerului Sănătății, singurul organism abilitat legal să o facă. Astfel, pacienții nu au acces la tratamentele necesare”, se arată în comunicatul LRR. 

CNAS dorește introducerea unui set de criterii în prescrierea medicamentelor respective. Însă LRR susține că aceste criterii sunt nejustificate încălcând drepturile pacienților. „Aceste măsuri nu țin cont de particularitățile individuale sau de răspunsul pacientului la tratament, de starea bolii, iar, în unele situații, nici de costuri, promovând câteodată medicamente mai scumpe în dauna celor mai ieftine”, scrie în comunicat. 

Tergiversarea publicării protocoalelor de către CNAS afectează și femeile tinere, care doresc să devină mame și care nu pot avea acces la terapia necesară, fiind obligate să îndure suferințele bolii în timpul sarcinii. 

LRR consideră că măsura este „o discriminare a bolnavilor reumatici față de cei cu alte suferințe, CNAS dorind să impună astfel de criterii restrictive numai în specialitatea reumatologie”

Liga Română contra Reumatismului a solicitat sprijinul organizațiilor internaționale la care este afiliată: EULAR/PARE, AGORA și care urmează să se alăture protestului public pentru ca drepturile pacienților cu poliatrită reumatoidă și spondilită anchilozantă să fie respectate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel