Protest medici de familie. Răspunsul preşedintelui CNAS

Peste 60% dintre medicii de familie din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru, a anunţat miercuri preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Laurenţiu Mihai.

"CNAS îşi exprimă în continuare toată disponibilitatea. Am prelungit programul. Peste 60% dintre contractele de la nivelul ţării sunt semnate în acest moment. Sunt destui (n.r. - medici de familie) care au fost plecaţi şi doresc să semneze acum. Căutăm căi legale (...). Pe de altă parte, având în vedere că ultimele zile de anul trecut cât încă erau în contract au fost liberi - în sensul acesta căutăm o soluţie legală ca să le permitem să semneze şi astăzi. Sunt judeţe care mă sună să mă întrebe - oamenii s-au adunat, îi las să semneze. Vreau să fiu sigur că sunt în interiorul legii şi nu în afară. Pentru că legal prelungirea se poate semna în timpul valabilităţii contractului anterior", a declarat, pentru Agerpres, Laurenţiu Mihai.

Întrebat dacă are în vedere întâlniri cu reprezentanţii medicilor de familie, şeful CNAS a spus că o astfel de întrevedere a fost programată încă de anul trecut.

'Cu siguranţă. Era programată încă de anul trecut o întâlnire în săptămâna începând cu 15 parcă, pentru a găsi soluţii punctuale tehnice pentru partea de SIUI', a precizat acesta. Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei anunţă că îşi vor continua protestul şi nu vor semna actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa Naţională de Sănătate, fiind nemulţumiţi de fondurile alocate.

Vicepreşedintele SNMF, Sandra Alexiu Adalgiza, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că mai puţin de jumătate dintre medicii de familie au semnat acte adiţionale cu Casa de Asigurări de Sănătate.

[citeste si]

Într-un comunicat de presă al CNAS, se arată că:

"În același timp, CNAS face toate demersurile care țin de atribuțiile instituției pentru menținerea continuităţii asistenței medicale furnizate asiguraților și solicită medicilor de familie maximă responsabilitate faţă de pacienții pe care-i au în îngrijire.

„Din păcate, unii lideri ai organizațiilor profesionale sugerează că pacienții medicilor de familie – vârstnici cu multiple probleme de sănătate, copii, bolnavi cronici – au fost lăsaţi să sufere din cauza unor revendicări ale acestora, cu toate că au fost rezolvate o mare parte din solicitările care ţin de CNAS, iar finanțarea pentru medicina de familie înregistrează cea mai mare creştere alături de asistenţa medicală pentru specialităţi clinice” – afirmă preşedintele CNAS.

„Am încredere în profesionalismul medicilor de familie și am convingerea că majoritatea acestora nu-și vor uita legământul profesional și datoria față de pacienți.” – concluzionează Laurenţiu Teodor Mihai."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel