Protest împotriva stopării programului „Seringa sterilă vs. HIV”

droguri
droguri

Protest împotriva stopării programului „Seringa sterilă vs. HIV” pe 1 iulie în Piața Revoluției, la Statuia Eroilor Revoluțeiei, de la ora 10.30. Aceasta este măsura pe care Reţeaua Română de Reducere a Riscurilor a adoptat-o pentru ca cei care-și injectează droguri să mai aibă o șansă să aibă acces la seringi sterile.

„Ministerul Sănătăţii şi celelalte autorităţi ale statului, sub pretextul că nu dispun de banii necesari, abandonează consumatorii dependenţi de droguri infecţiei cu HIV/SIDA şi hepatitelor|, susțin organizatorii. Protestul este susținut de  ARAS - Asociația Română Anti-SIDA, Fundația Parada Romania, ALIAT, Fundația Familia si Ocrotirea Copilului și Asociația Carusel.

Mai sunt 4 zile până se încheie proiectul de integrare socială și profesională pentru consumatorii de droguri injectabile din România. Cei care-și injectează droguri nu vor mai avea seringi sterile, ci vor împărți aceeași seringă, nu vor mai avea consiliere psihologică, nu vor mai avea tratament substitutiv, nu vor fi integrați pe piața muncii. Înseamnă posibilitatea unei epidemii de HIV.

Importanța programului pentru întreaga populație

Programele de schimb de seringi și tratamentul substitutiv permit controlarea epidemiei HIV. Încetarea lor înseamnă sporirea bolilor infecțioase și punerea în pericol a întregii populații, nu doar a consumatorilor de droguri. Proiectul a demarat în data de 01.07.2010 pentru o perioadă de implementare de 36 de luni şi o valoare totală de 20.812.555 lei. A fost implementat de Asociaţia Română Anti-SIDA. 4000 de consumatori de droguri injectabile au beneficiat de servicii. 560 au primit şi tratament substitutiv. 129 au urmat cursuri de formare profesională.

Agenţia Naţională Antidrog estimează că doar în Bucureşti, numărul consumatorilor de droguri utilizate injectabil este de peste 19.000 de persoane. Ministerul Sănătății raportează că 31% dintre noile cazuri de infecţie cu HIV sunt în rândul consumatorilor de droguri injectabile. Numărul real al consumatorilor infectați cu HIV este probabil să fie mult mai mare, datele raportate referindu-se doar la persoanele care au accesat servicii medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel