EXCLUSIV  Protest al medicilor veterinari la București: „Sănătatea publică, în pericol!"

Luni, 26 martie, peste 1000 de medici veterinari s-au adunat în Piața Presei Libere, pentru a protesta împotriva Ordonanței nr. 70, despre care spun că poate pune în pericol sănătatea publică.

Medicii veterinari cer amendarea Legii pentru aprobarea OUG 70/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 160/1998, pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar. 

Această ordonanță prevede liberul comerț al medicamentelor pentru animale în farmacii. Astfel, oricine ar putea cumpăra și administra produsele medicale pentru animale, produse care în prezent, sunt administrate exclusiv de către medici - personal autorizat. Administrarea medicamentelor de către persoanele neautorizate poate pune sănătatea publică în pericol, atenționează protestatarii.

„Oricine s-ar putea duce la orice farmacie veterinară să-și cumpere antibiotic, vaccin, care pot fi administrate Dumnezeu știe cum...", a declarat un medic din Brănești.

„Faci un tratament unui animal, acel tratament îți lasă niște reziduuri. Reziduurile se pot găsi în carne, în ouă, în sectorul bio mai ales, care va fi cel mai afectat. Când ai dat medicamentul în mâna țăranului, ăla ce știe să-și facă? E nevoie de un consult de specialitate, de o administrare sigură, pentru că dorești ca în final, cel care consumă să fie sigur. Ordonanța 70 este un atac la siguranța sănătății omului (...) Poate să apară rezistența omului la antibiotice, ceea ce este foarte grav!", a declarat un medic venit din Arad.

Medicii amenință cu grevă generală

„Dacă nu ni se aprobă revendicările, în mod obligatoriu. Semnăturile sunt luate, vom organiza grevă generală. Va fi paralizat și exportul, și tratarea animalelor, și acțiunile sanitar-veterinare și marile complexe, pentru că fiecare medic veterinar lucrează prin cabinetele medicale veterinare, atât la gospodăriile populației, cât și în ferme. Aceste cabinete medicale veterinare sunt autorizate prin certificat sanitar-veterinar, de către colegiul medicilor veterinari, pentru că este o activitate privată", a declarat un medic veterinar din Neamț, pentru DC News.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel