Propunerile Ministerului Finanțelor, respinse. Scrisoare către Dăncilă

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) respinge categoric propunerile Ministerului Finanţelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate şi solicită Guvernului să asume integral de la bugetul de stat cheltuielile privind sistemul de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi, conform programului de guvernare.

AMR i-a transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care îi comunică faptul că respinge categoric propunerile Ministerului Finanţelor Publice privind preluarea integrală a cheltuielilor descentralizate, aferente sistemului de protecţie a copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, indemnizaţii pentru persoane cu handicap şi însoţitori ai acestora, precum şi "salarizarea personalului neclerical", cheltuieli evaluate de MFP la 6,4 miliarde de lei.

De asemenea, AMR solicită asumarea de către Guvern a "susţinerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi", aşa cum s-a angajat în "Programul de guvernare 2018-2020", Capitolul "Administraţie publică. Politici regionale", Măsura 2 "Finanţarea autorităţilor locale", de la pagina 109.

"Solicităm urgent transmiterea spre consultare a proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2019, în conformitate cu prevederile HG nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative", menţionează reprezentanţii Asociaţiei în scrisoarea transmisă premierului.

Ce a generat discuțiile

Conform AMR, discuţiile între unităţile administrativ-teritoriale şi MFP au fost generate de faptul că, în urma reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, în anul 2018 bugetele locale au fost diminuate cu sume reprezentând 30-40% din bugetele anului 2017.

"În aceste condiţii AMR a solicitat ca în anul 2019, Guvernul României să îşi respecte promisiunea făcută la sfârşitul anului 2017, dar şi la aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2018, de a asigura finanţarea APL cel puţin la nivelul sumelor primite de la bugetul de stat în anul 2017, în sume nete. Din evaluările noastre, confirmate cu cifrele oficiale, pentru ca în anul 2019 comunităţile locale să fie finanţate la nivelul anului 2017, comunele, oraşele şi municipiile ar trebui să beneficieze de compensarea pierderilor pe care le înregistrează, până la nivelul minim de 67% din IV", arată AMR.

Reprezentanţii AMR consideră că răspunsul Ministerului de Finanţe la aceste probleme reprezintă "o ducere în derizoriu atât a nevoilor şi intereselor comunităţilor locale, cât şi o gravă încălcare a principiului asigurării resurselor corespunzătoare competenţelor transferate, cât şi a principiul asigurării unui proces de descentralizare stabil, predictibil, bazat pe criterii şi reguli obiective, care să nu constrângă activitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau să limiteze autonomia locală financiară, principii reglementate şi în Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006".

"Astfel, primele simulări arată că la nivelul majorităţii primăriilor s-ar înregistra pierderi semnificative ca urmare a creşterii cotei din IV alocate, în paralel cu preluarea integrală a cheltuielilor generate de susţinerea sistemului de protecţie a copilului şi a sistemului de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi. Faţă de cele menţionate mai sus vă rugăm să ne sprijiniţi în rezolvarea solicitărilor noastre", se mai arată în scrisoarea transmisă premierului Dăncilă şi spre ştiinţă ministrului de finanţe, Eugen Teodorovici.

O delegaţie a Asociaţiei Municipiilor din România s-a întâlnit miercuri la sediul Guvernului cu premierul Viorica Dăncilă pentru a discuta pe tema proiectului legii bugetului pe 2019.

Din delegaţie au făcut parte preşedintele AMR, Robert Negoiţă, primar al Sectorului 3, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, primarii municipiilor Cluj-Napoca, Ploieşti, Arad, Emil Boc, Adrian Dobre şi, respectiv, Gheorghe Falcă.

Ce a declarat Gabriela Firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, că prin proiectul de buget municipalitatea bucureşteană pierde 80 de milioane de euro şi a făcut apel la prim-ministru să găsească o soluţie. De asemenea, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a afirmat că administraţiile locale pierd sume importante raportat la bugetul pe care l-au avut în 2017, prin faptul că nu se vor mai plăti de la bugetul de stat prestaţiile sociale şi vor fi lăsate în seama bugetelor locale.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că autorităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României, circa 77 de miliarde de lei, fiind aproape o jumătate din valoarea bugetului de stat.

"Win-win situation pentru autorităţile locale: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogaţi. Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleşii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit şi vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA", a scris Dragnea, miercuri, pe Facebook. Liderul PSD a mai anunţat că "va avea loc o descentralizare a finanţelor, aleşii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte".

Vezi și: Apa Nova. Violeta Romanescu, prezentatoarea România TV, probleme cu pielea: Este panică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel