Proiect: Pătrunderea fără mandat într-o locuință dacă există suspiciuni că o persoană este în pericol

Parlament
Parlament

Senatorul PSD de Olt Siminica Mirea a depus, în Parlament, un proiect legislativ care vizează permisiunea oricărei persoane de a pătrunde într-o locuință, fără mandat de percheziție domiciliară, atunci când există suspiciuni că viața unei persoane este în pericol sau că aceasta a fost răpită.

Conform proiectului de lege depus la Senat, la articolul 157 din Codul de Procedură Penală, se adaugă un al treilea alineat care prevede: "Prin excepție, este permisă pătrunderea oricărei pesoane în domiciliu, fără emiterea unui mandat de percheziție domiciliară, atunci când există indicii temeinice privind existența unei primejdii privind viața sau integritatea fizică a unei persoane și este necesară pătrunderea pentru înlăturarea acesteia".

Totodată, proiectul mai prevede înăsprirea termenilor de eliberare condiționată în cazul detenției pe viață, cel condamnat trebuind să execute 20 de ani din pedeapsă, să aibă o bună conduită, să nu fie considerat un pericol pentru societate și să nu fi săvârșit infracțiunea de omor calificat.

Pedepse cu închisoarea

Proiectul de lege mai prevede pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 8 ani pentru lipsirea de libertare în mod ilegal a unei persoane și pedeapsă cu închisoarea, de la 6 luni la 2 ani pentru supravegherea nelegitimă și fără drept a unei persoane sau a locuinței acesteia.

Propunerea Senatoarei de Olt mai prevede pedepse de la o lună la 2 ani pentru transmiterea de amenințări prin telefon sau alte mijloace de comunicare, pedeapsa putând varia în funcție de gravitatea faptei.

În continuare, proiectul mai prevede pedepse cu închisoarea de la 2 la 5 ani, pentru supunerea unei persoane la muncă forțată, iar articolul 222 din Codul Penal, cu privire la racolarea de minori în scopuri sexuale, va prevedea pedeapsă cu închisoarea de la 1 an la 5 ani, în loc de maxim un an, cum era prevăzut în legea inițială.

Modificarea Articolului 223 din Codul Penal

Proiectul legislativ mai urmărește modificarea Articolului 223 din Codul Penal, care va avea următorul cuprins: "Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă".

Propunerea legislativă înaintată de senatorul PSD de Olt Siminica Mirea vine în contextul evenimentelor întâmplate în iulie la Caracal, Codul Penal și de Procedură Penală fiind ambigu în ceea ce privește pătrunderea în locuința unei persoane fără mandat, iar legislația este prea permisivă cu infractorii, conform motivării legii, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel