Proiect dublu standard de calitate iniţiat de Liviu Dragnea şi Valeriu Steriu. RAPORT Comisia economică din Senat

Parlament
Parlament

Comisia economică a Senatului a acordat, marţi, raport favorabil pentru proiectul de lege privind dublul standard de calitate, iniţiat de Liviu Dragnea şi Valeriu Steriu, prin care se sancţionează comercializarea produselor şi serviciilor 'falsificate supuse dublului standard' cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri.

'În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înţelege producerea şi comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în alte state membre, în condiţiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziţie sau caracteristici diferite nejustificate', arată proiectul.

Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz. Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori falsificate supuse dublului standard se pedepseşte cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului pentru o perioadă de 6 luni. Produsele respective se vor confisca şi se vor retrage de la vânzare, prevede proiectul.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

'Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele şi serviciile către consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor', stipulează primul articol al actului normativ, fiind citate mai multe directive şi regulamente europene. Propunerea legislativă privind sancţionarea dublului standard de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumatori, care a intrat în circuitul parlamentar pe 14 mai, va fi dezbătută în plenului Senatului, ca prim for legislativ sesizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel