Proiect desființare SIIJ, publicat. Alistar: Un val propagandistic

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Victor Alistar, membru al CSM, a comentat ultima mișcare a Guvernului Orban în încercarea de a desființa SIIJ.

"Aşteptăm să primim proiectul, în mod oficial, la CSM şi ne vom exprima un punct de vedere pe el. Ce trebuie reţinut este că este absolut obligatoriu pentru interesul cetăţenilor să avem garanţiile suficiente că nu există posibilitatea de a se face abuzuri contra magistraţilor, de a-i pune sub presiune şi că ei vor rămâne independenţi în judecarea cauzelor pe care le au.

Pe proiect, ca atare, ce am observat... Se creează un mecanism de aviz prealabil de către secţii, însă trebuie văzut dacă imunitatea respectivă este sau nu în acord cu prevederile Constituţiei. 2. Nu se mai face vorbire de garanţia iniţială şi anume că toţi procurorii din cadrul secţiei respective erau numiţi şi revocaţi - atât cei de conducere cât şi de execuţie - de CSM. În acest moment, competența ajunge la parchete, unde numirea se face politc, la propunerea ministrului, de către preşedinte, cu un aviz consultativ al Secţiei de procurori. Din acest punct de vedere, pârghia administrativă de a verifica dacă nu se ajunge la abuzuri este eliminată", a spus Victor Alistar la Antena 3.

De ce a fost publicat proiectul de lege, astăzi

Victor Alistar a mai explicat și de ce crede că vine ministrul Justiței cu acest proiect de lege, astăzi, deşi problema SIIJ a fost dezbătută într-o altă şedinţă de Guvern și adoptată sub forma unui memorandum.

"Memorandumul respectiv avea ca scop să sprijine poziţia României la Curtea de Justiţie a UE, în cauzele care sunt pendinte şi, de asemenea, să informeze prezentul proiect de act normativ. M-am uitat în fișa actului normativ. La partea de consultări, s-au făcut consultări cu instanţele şi parchetele, dar nu este precizat acest lucru pentru că nu a decis opinia majoritară că ar trebui desfiinţată, ci eventual ar trebui făcute modificări sau să rămână ca atare. De asemenea, proiectul de lege nu a fost pus în dezbatere publică, în baza legii 52/2003, dar nici nu se face trimitere la vreun motiv de urgenţă. Este proiect de lege pentru că referendumul de anul trecut nu mai permite adoptarea de OUG în materia justiţiei. Dar trebuie obţinut atât proiectul de lege cât şi fișa actului normativ", a spus membrul CSM.

Pe cine deranjează această Secţie Specială

"Sunt două motive. Pe de-o parte, dorinţa unor parchete de a putea să aibă din nou competențele asupra colegilor lor magistraţi, iar pe de altă parte, a fost un val propagandistic şi acum este greu să îl mai opreşti cu argumente raţionale. Problema este că noi trebuie să ne gândim, ca cetăţeni, la interesul pe care îl avem ca magistraţii să fie independenţi. Să nu poată fi tracasaţi şi şicanaţi prin investigaţii penale. Garanţia care există în proiectul de lege este pentru trimiterea în judecată, nu pentru anchetare, care este o sursă de şicane făcută de parchetele la care conducerile sunt numite politic", a spus Victor Alistar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel