Proiect de lege pentru eliminarea ambroziei

Camera Deputaților a votat marți un proiect de lege privind combaterea ambroziei, cea mai alergenă plantă din România.

Proiectul a fost inițiat de un grup de parlamentari ai PNL și a fost adoptat de Senat.  Legea prevede ca proprietarii sau deținătorii de terenuri, să desfășoare periodic lucrări de întreținere a terenurilor, prin procedee specifice în scopul distrugerii buruienii și prevenirii răspândirii acesteia. Cei care nu vor respecta această obligație, vor primi un avertisment. Dacă avertismentul cu termenul de conformare nu va fi respectat, vor urma sancțiuni. Amenzile prevăzute în proiectul de lege sunt de la 750 la 5 000 de lei pentru persoanele fizice și de la 5 000 până la 20 000 pentru persoanele juridice.

Aliniere la normele UE

Mai multe țări europene au o lege specifică pentru combaterea ambroziei, o plantă care-și poate păstra puterea germinativă până la 40 de ani.

„Ambrozia este cea mai puternică plantă alergenă din România. Este o buruiană invazivă care creşte pe marginea drumurilor, în spaţiile verzi - deci acolo unde sunt terenuri neîngrijite - şi care are o perioadă de înflorire în august şi septembrie. (...) Această plantă produce nişte alergii atât de severe, încât chiar unele persoane, atunci când este perioada de maximă înflorire, sunt scoase complet din muncă, îşi pierd capacitatea de muncă. (...) O singură plantă de ambrozie matură poate să elibereze până la 8 miliarde de grăuncioare de polen şi produce 30.000 de seminţe care îşi păstrează puterea germinativă timp de 40 de ani", a argumentat deputata PNL, Florica Cherecheș.

 
[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel