Proiect de lege în Senat. Polițiștii și militarii s-ar putea pensiona mai devreme

Sursă foto: Facebook (Poliția Română)
Sursă foto: Facebook (Poliția Română)

Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care își desfășoară activitatea în condiții deosebite s-ar putea pensiona mai devreme, potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat. 

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 21 alin. (1) din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 8 iunie 2022.

Pensii Armată și Poliție: Ce prevede inițiativa legislativă

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PSD, proiectul vizează modificarea legislației astfel încât polițiștii și funcționarii publici cu statut special să poată beneficia de perioade suplimentare la vechimea în muncă, de 4 luni pentru fiecare an lucrat după data de 1 aprilie 2001, scrie Alba24.

În prezent, Legea nr. 223/2015 privind Pensiile militare de stat prevede că polițiștii și funcționarii publici cu statut special care au lucrat cel puțin 6 ani în condiții de muncă deosebită, beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare de doar 1 an pentru cei 6 ani lucrați.

În continuare, pentru fiecare an lucrat peste cei 6 ani, beneficiază de o reducere de 3 luni la an. Astfel, polițiștii și funcționarii publici cu statut special sunt condiționați să aibă minim 6 ani lucrați în condiții deosebite de muncă, pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

De asemenea, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au lucrat în condiții de muncă deosebite, ulterior datei de 1 aprilie 2001, beneficiază de perioade suplimentare la vechimea în muncă, de 4 luni pentru fiecare an lucrat, fără a fi stipulată vreo condiție.

Întrucât prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice reprezintă cadrul general în materie și nu se aplică polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special (acestora fiindu-le aplicată Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat), inițiatorii proiectului propun modificarea legislației pentru a elimina „orice tratament preferențial în favoarea unor persoane sau chiar discriminare”.

Pensii Armată și Poliție: Ce prevede acum Legea nr. 223/2015 cu privire la polițiștii și militarii care lucrează în condiții deosebite

Articolul 21

(1) Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care, la data trecerii în rezervă/retragere sau încetării raporturilor de serviciu, îndeplinesc condițiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b), au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2), astfel:

Pensii Armată și Poliție: Cum se va modifica legea

Ponturi pentru asigurarea unei pensii decente

În cadrul unui studiu, specialiștii au analizat mai multe scenarii pentru asigurarea unei pensii decente, de 75% din venit, fără majorarea contribuțiilor.

În urma analizei s-a constatat că în cazul menținerii condiţiilor actuale, cumulând veniturile din Pilon I şi Pilon II (presupunând distribuirea sumelor din Pilon II în rate egale lunare timp de 10 ani) nu se realizează obiectivul de înlocuire de 75% din salariul net de la pensionare cu pensia. Rata de înlocuire realizată de cei doi piloni de pensie publică este de 65%, reiese dintr-o analiză CFA România, scrie Ziarul de Iași.

Astfel, potrivit analizei, nivelul de 75% s-ar putea obţine cu suportarea diferenţelor din alte surse de finanţare ale bugetului de stat, suplimentar celor din bugetul asigurărilor sociale. În această situaţie, de la un deficit al bugetului asigurărilor sociale de aproximativ 1% din PIB cât avem în prezent, deficitul bugetului se cvadruplează, atingând valori de peste 4% din PIB.

O astfel de creştere este nesustenabilă, avertizează specialiştii, întrucât: fie costul finanţării va fi unul împovărător sau chiar prohibitiv ,fie vor creşte alte impozite şi taxe care să finanţeze acest deficit, fie vom renunţa la investiţii în alte domenii, precum infrastructură, educaţie şi investiţii în general, ceea ce ar avea un efect puternic negativ asupra populației pe termen lung. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel