Proiect anti-agresiune. Autobuze de noapte doar pentru femei

Două oraşe din Spania vor introduce, anul acesta, autobuze de noapte pentru femei.

Oraşele spaniole Bilbao şi Terrassa vor introduce trasee de autobuz de noapte adaptate pentru femei, au anunţat marţi primăriile din cele două localităţi, relatează AFP. Proiectul, aprobat la sfârşitul lui ianuarie de cele două consilii municipale, vizează limitarea deplasărilor solitare ale femeilor pe timp de noapte şi deci a riscurilor de agresiune.

Iniţiative similare au fost deja puse în aplicare din noiembrie 2017 în Franţa, la Nantes şi la Bordeaux. Municipalitatea din Bilbao, care a explicat că a inclus deja propunerea în regulamentul 'Bilbobus', va încerca să o transforme în realitate în termen de o lună. Autobuzele nu vor opri la cerere, dar vor fi introduse staţii suplimentare, a explicat pentru AFP Miriam Izquierdo, care răspunde de transportul urban în comun.

Într-o suburbie a Barcelonei, Terrassa a lansat la sfârşitul lui ianuarie un studiu pentru a introduce măsuri în acest sens, după un vot unanim în cadrul consiliului municipal. Gracia Garcia, consilieră care se ocupă de politicile de gen la Terrassa, spune că este vorba înainte de toate de o 'măsură preventivă'.

Frecvenţa autobuzelor de noapte a fost mărită

'Suntem o municipalitate (socialistă - n.r.) feministă şi este important să luptăm' pentru drepturile femeilor, a adăugat ea. Şi alte oraşe spaniole şi-a exprimat interesul de a adopta măsuri similare, precum San Sebastian şi Vitoria.

[citeste si]

La Valencia, frecvenţa autobuzelor de noapte a fost mărită, pentru a evita ca femeile să aştepte singure. Potrivit barometrului de opinie a Centrului de anchete sociologice (CIS), făcut public luni, 4,6% din populaţia spaniolă este îngrijorată din cauza violenţelor comise împotriva femeilor, procentul cel mai ridicat din 2008.

În 2017, 49 de femei au fost omorâte în Spania în cazuri de violenţă legate de faptul că erau femei. De mai mulţi ani, Spania a făcut o cauză naţională din combaterea violenţelor împotriva femeilor. În 2014, Spania a adoptat o lege de pionierat pentru a pedepsi în mod specific acest tip de agresiune şi a proteja mai bine victimele, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel