Program guvernare PNL – ”tăieri/înghețări”. Alex Coita: Dovada e chiar la pagina 3!

Alex Coita
Alex Coita

Alex Coita a reacționat după ce a citit programul de guvernare al PNL.

PROGRAMUL PNL ARE MIROS DE NAFTALINĂ

Am parcurs programul de guvernare al PNL și vă ofer câteva reacții la cald pe domeniile unde am expertiză. Ca element de context, am participat la execuția unor astfel de programe în trecut. În mod special, am adus o contribuție care se regăsește în programul politic al candidatului Klaus Iohannis din 2014 (domeniile diaspora și parțial politică externă/politică europeană).

Paragrafele care urmează sunt în bună măsură pentru specialiști. Îmi cer scuze dacă unele aspecte sunt prea tehnice.

1) În plan MACROECONOMIC, pentru mine programul PNL e un mare semn de întrebare. PSD a venit cu un model inovator, acel „wage-led growth", care a avut efecte benefice pe termen scurt și mediu, beneficiind și de un context internațional favorabil, respectiv de o perioadă de dezinflație accentuată, fără precedent în ultimele decenii, care au permis unor țări ca România să întindă „plapuma fiscală" dincolo de limitele pe care le-am fi avut într-o perioadă normală.

De ce e un semn de întrebare?

Pentru că practic se revine la un model de dezvoltare de tip „Băsescu - PDL", practic calchiat după modelul german și oarecum anacronic ținând cont de tendințele actuale. Accentul revine pe investițiile publice (deși în perioada 2009 - 2012 acestea au fost mai mult declarative și la fel ca în cazul PSD orientate mult prin MDRAP) dar zona de dreapta nu are un cazier prea bun în acest domeniu. În atari condiții, rămâne o abordare declarativă, care riscă să ascundă tăieri/înghețări în zona de venituri ale populației.

Dovada e chiar la pagina 3 a programului de guvernare: „Din această perspectivă, Partidul Național Liberal va acționa în următoarea perioadă pentru introducerea unor măsuri de corectare a derapajelor înregistrate în guvernarea Partidului Social Democrat."

Este o scuză a priori pentru acțiuni de limitare a veniturilor populației. Adevărul adevărat este că nu au existat derapaje macroeconomice semnificative în timpul guvernării PSD, social-democrații acționând la limita, dar în interiorul granițelor impuse de principiile de guvernanță economică europeană, care la rândul lor sunt dominate de rigurorzitate și austeritate, după modelul german.

O altă observație la acest capitol -- se vorbește în repetate rânduri de decalajul dintre DINAMICA productivității și cea a salariilor, dar e o comparație iluzorie, pentru că de fapt ne confruntăm cu un decalaj negativ între cele două. În timp ce lucrătorul român are un nivel de productivitate de 67% din media europeană, nivelul salariului său este de doar 25% din aceeași medie. Rămâne un spațu uriaș de creștere a salariilor, cel puțin în sectorul privat!

2) DIRECȚIILE STRATEGICE ale programului par a fi luate copy paste de la un document al dreptei din 2009. Cei cu mai multă experiență să mă contrazică, dar nu cred că e cazul:

„Principalele direcții de acțiune vor fi profesionalizarea administrației publice, întărirea statului de drept și a democrației, combaterea corupției, creșterea calității educației, îmbunătățirirea serviciilor de sănătate, dezvoltarea economică pe baze sănătoase, menținerea orientării euroatlantice în politica externă."

Practic, în 10 ani gândirea dreptei politice a rămas cantonată în aceleași șabloane.

3) Pe FONDURI UE, se vorbește de riscul de dezangajare, oarecum prematur dacă mă întrebați, ținând cont că până la o astfel de situație mai avem minim 2 ani.

4) Pe JUSTIȚIE, o bilă albă pentru PNL: s-a înțeles că referendumul din 26 mai trebuie respectat, și că obiectivul asumat de desfințare a SIIJ, pentru tupeul de a o fi anchetat pe Koveși, trebuie îndeplinit în parlament și nu prin OUG. Mențin pariul pe care l-am pus cu doamna Cătăniciu de la ALDE că vom asista la o asumare a răspunderii guvernului înainte de finalul lui 2019.

5) Pe zona de politică ANTICORUPȚIE, teoretic programul PNL sună perfect, adică se face referire la cei trei mari piloni de care vorbesc oriunde sunt invitat încă din 2015: prevenție, recuperarea prejudiciilor, coerciție -- în această ordine. Doamne ajută să fi înțeles ceva domnii din PNL din dezastrul din ultimii ani și să asistăm la mai mult decât vorbe.

6) Pe zona de FINANȚE, din punctul meu de vedere prioritatea ZERO ar fi trebuit să fie creșterea încasărilor la bugetul de stat care în momentul de față sunt la un minim record între statele UE, de sub 30% din PIB. Asta se poate realiza nu printr-o creștere a taxelor și impozitelor, ci printr-o reformă a ANAF pentru a îmbunătăți nivelul de colectare și a limita evaziunea.

În fapt, avem doar un anagajament de a menține cota unică de impozitare, care de fapt nu mai este de mult unică (1% pentru firme mici, 10% pentru anagajați, 16% pentru firme mari)

7) Pe domeniul TRANSPORTURI avem o viziune esențial corectă, proiectele noi fiind identificate corect în ordinea priorității, respectiv Sibiu - Pitești și Autostrada Moldovei. Sunt de acord cu abordarea pe Comarnic - Brașov. Consider că A0 Centura autostradă a Bucureștiului trebuie împinsă sus de tot ca prioritate. Constat că nu există nicio gândire referitor la CN Tarom.

Concluzionând, programul PNL nu este nici bun, nici rău.

Este un program care miroase a naftalină pe zona macroeconomică, unde sunt anumite intenții bune, dar care este eminamente o soluție de avarie până la alegeri anticipate sau la termen. În 3 ani de zile PNL nu a reușit să găsească un răspuns la strategia economică, cu care PSD a câștigat alegerile in 2016”, a scris, joi, Alex Coita pe contul său de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel