Prognoza meteo până pe 10 iunie

ploaie 1
ploaie 1

Administraţia Naţională de Meteorologie a făcut publică o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 28 mai-10 iunie. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, scrie Mediafax.

BANAT

Valorile medii ale temperaturii aerului vor marca o creştere uşoară şi treptată până în data de 1 iunie, după care, pe 2 şi 3 iunie, vremea se va răci. Din 6 iunie, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, mediile temperaturilor maxime atingând spre sfârşitul perioadei de prognoză valori de 28 de grade, uşor mai ridicate decât mediile multianuale ale primei decade din luna iunie.

Aversele, însoţite şi de descărcări electrice, se vor semnala temporar până în data de 6 iunie, după care probabilitatea de precipitaţii se va reduce semnificativ.

CRIŞANA

Valorile termice medii, atât minime cât şi maxime, vor creşte treptat până la 1 iunie, vor marca o scădere pe 2 şi 3 iunie, după care vremea va intra într-un proces de încălzire, iar mediile temperaturii aerului vor atinge la sfârşitul intervalului valori uşor peste mediile multianuale.

În ultimele zile ale lunii mai, probablitatea pentru precipitaţii abundente va fi mai redusă, dar va marca o creştere sensibilă în intervalul 1-2 iunie, cu tendinţă de menţinere până spre 6 iunie. Ulterior, ploile se vor semnala pe arii restrânse şi nu vor fi abundente.

TRANSILVANIA

Temperaturile medii vor fi în creştere treptată, spre valori ce vor ajunge să caracterizeze o vreme normală din punct de vedere termic în intervalul 1-6 iunie şi caldă spre sfârşitul primei decade a lunii iunie, când mediile maximelor termice se vor situa în jurul valorii de 26 de grade.

Probabilitatea pentru ploi abundente va scădea progresiv în ultimele zile din luna mai, pentru ca în primele zile din iunie să crească din nou. Gradul de instabilitate atmosferică va fi considerabil mai redus abia după data de 6-7 iunie.

MARAMUREŞ

În primele zile ale intervalului vremea se va încălzi. O uşoară răcire se va produce pe 2-3 iunie, pentru ca apoi temperaturile să crească treptat spre valori uşor peste normele climatologice ale perioadei, cu maxime a căror medie va atinge 26 de grade.

Aversele însoţite şi de descărcări electrice vor fi prezente, temporar, pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar probabilitatea pentru cantităţi de apă mai importante va fi mai mare în jurul datei de 2 iunie.

MOLDOVA

Temperaturile medii vor avea valori minime relativ constante până pe data de 1 iunie, după care vor marca o creştere treptată. Mediile maximelor vor creşte în primele zile, apoi vor marca o scădere pe 31 mai, pentru ca ulterior să crească din nou spre valori comparabile cu mediile multianuale.

Precipitaţii importante cantitativ vor cădea în primele două zile ale intervalului, apoi va urma o scurtă perioadă în care precipitaţiile vor fi nesemnificative, pentru ca între 2 şi 5 iunie aversele să fie din nou de interes, dar la cote mai reduse. După 6 iunie va mai ploua doar sporadic şi slab cantitativ.

DOBROGEA

Până pe data de 2 iunie, regimul termic va marca o creştere treptată spre valori normale, în jurul cărora se va menţine până pe 6 iunie. Apoi temperaturile vor avea o nouă creştere, atingând, spre sfârşitul intervalului, 26 de grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, va fi mai mare în intervalul 28-30 mai.

MUNTENIA

În primele zile ale intervalului, temperaturile medii vor marca o creştere atât la valorile maxime cât şi la cele minime, care se vor apropia de mediile mutianuale ale primei decade din iunie. După o staţionaritate în intervalul 2-6 iunie, valorile termice vor creşte din nou, spre valori medii minime de aproximativ 14 grade şi maxime de 28 de grade, ce vor caracteriza o vreme caldă.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată până spre 30 mai, când aversele vor fi, temporar, importante cantitativ. Apoi, ploile vor fi în general slabe şi vor avea o probabilitate mai mare de apariţie în zonele de deal.

OLTENIA

Vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta până pe 31 mai, apoi va urma o perioadă în care mediile temperaturii aerului nu vor avea variaţii importante, pentru ca după 6 iunie să marcheze o creştere spre valori ce vor caracteriza o vreme uşor mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă a anului.

Temporar va ploua, mai ales în zonele deluroase, iar probabilitatea de averse mai importante cantitativ va fi mai mare în primele zile şi, din nou, în perioada 1-5 iunie.

LA MUNTE

Temperaturile minime vor avea valori medii în creştere, de la valori de 2...3 grade la începutul intervalului, spre 8...9 grade în jurul datei de 10 iunie.

Temperaturile maxime medii vor marca o uşoară creştere în ultimele zile ale lunii mai, apoi se vor menţine apropiate de mediile mutianuale ale perioadei până spre 6 iunie, după care vor creşte uşor şi treptat de la o zi la alta.

Vremea se va menţine în general instabilă, ploile vor avea mai ales caracter de aversă, vor fi descărcări electrice, iar cantităţile de apă vor fi mai importante în primele zile, apoi între 2 şi 6 iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel