"E o producţie de 30% faţă de potenţial. Faţă de 19-20 de tone la hectar, cât ar fi trebuit să realizăm, am realizat doar 6.313 kilograme de mere pe hectar. În perioada 21-22 aprilie am avut îngheţul târziu de primăvară, probabil dacă scăpam de îngheţul din perioada 21-22 era bine, realizam totuşi 70%, numai că temperaturile negative s-au repetat, s-au înregistrat şi în perioada 3-5 mai, şi rezerva de flori care a mai rămas a fost afectată de al doilea val de îngheţ", a spus Ioan Rus.
Conform acestuia, cei mai afectaţi au fost pomicultorii din zona Reghin, care au rămas fără aproape niciun fruct pe pomi, indiferent că a fost vorba despre mere, pruni, cireşi sau vişini.
Directorul DADR Mureş a precizat că dintre pomicultorii afectaţi de îngheţ, doar patru au avut asigurări şi şi-au putut recupera paguba, restul fiind nevoiţi să apeleze la înţelegerea furnizorilor de inputuri pentru a mai diminua presiunea financiar, relatează Agepres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News