Producție de petrol, SUA schimbă regulile. AIE, raport

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a anunţat luni că estimează o creştere a producţiei de petrol în Brazilia, Canada, Norvegia şi, în special, în SUA.

Producția  va fi suficientă pentru a acoperi cererea mondială până în 2020, relatează agenţia EFE. Începând din 2020, însă, 'vor fi necesare mai multe investiţii pentru a impulsiona producţia mondială'.

'Industria petrolieră nu s-a recuperat încă după cei doi ani de scădere fără precedent a investiţiilor, respectiv 2015 şi 2016', semnalează raportul, care menţionează pentru 2017 şi 2018 'investiţii foarte mici sau nule' în afara Statelor Unite. În următorii trei ani, numai creşterile de producţie din SUA vor acoperi 80% din majorarea cererii mondiale, în timp ce Brazilia, Canada şi Norvegia vor fi capabile să acopere restul.

Grupările ecologiste blochează investițiile

Statele Unite au redevenit exportator de petrol și gaze după o lungă perioadă în care exporturile au fost interzise. Producția americană se bazează pe exploatarea prin tehnologia modernă a fostelor câmpuri petroliere, epuizate din punct de vedere al tehnologiilor clasice. Gazele și petrolul de șist au pus în mișcare economia americană, în timp ce în Europa grupările ecologiste blochează aceste tehnologii. Și în România, explorărire efectuate de compania Chevron au fost blocate de mișcări violente ale unor grupuri ecologiste și religioase, ca și de de teama localnicilor, stimulați de o campanie de presă ostilă.

Producția clasică a Petrom este în scădere, iar costurile de exploatare a sondelor, unele vechi de 40 de ani, sunt în creștere. Economia așteaptă investițiile majore ale Exxon și OMV în Marea Neagră, unde au fost găsite rezerve semnificative de hidrocarburi.

SUA , lovitură pe piața mondială de petrol

'SUA sunt pregătite să îşi pună amprenta asupra pieţelor mondiale de petrol în următorii cinci ani', a afirmat, în prefaţa raportului, directorul executiv al AIE, Fatih Birol, care s-a arătat îngrijorat de 'investiţiile globale reduse'. În afară de acoperirea 'creşterii solide' a cererii care se preconizează, 'va fi necesar să fie înlocuite trei milioane de barili pe zi în fiecare an, ca urmare a epuizării câmpurilor petroliere, respectiv echivalentul producţiei din Marea Nordului', a adăgat Birol.

 În ceea ce priveşte cererea, consolidarea economiei mondiale va influenţa 'creşterea solidă', menţionează raportul, care citează estimarea privind creşterea globală de 3,9% a Fondului Monetar Internaţional pentru următorii doi ani. Raportul atribuie însă cea mai mare parte a creşterii cererii mondiale de petrol producţiei de produse petrochimice utilizate pentru fabricarea de articole de îngrijire personală, conservanţi, fertilizatori, lubrifianţi etc, în special în SUA şi China. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel