Dosar Microsoft. Procurorul general, sesizare Inspecţia Judiciară

Procurorul general sesizează Inspecţia Judiciară în legătură cu clasarea din dosarul Microsoft.

Procurorul general Augustin Lazăr a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea de abateri disciplinare de către procurorul Mihaiela Moraru Iorga, care a instrumentat dosarul Microsoft.

'Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a primit o informare din partea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu modul de instrumentare a cauzei cunoscută generic sub denumirea 'dosarul Microsoft', precum şi cu măsurile întreprinse de către conducerea DNA în data de 17 iulie 2017. În data de 20 septembrie 2017 - pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, respectiv pe 5 septembrie 2017, - procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat, în calitate de titular al acţiunii disciplinare, Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit.t coroborat cu art. 991 alin. (1) şi (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor (exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă) de către procurorul Moraru Iorga Mihaiela.

Sesizarea priveşte mai multe aspecte, printre care şi modul de instrumentare a cauzei menţionate anterior', se arată într-un comunicat al Parchetului General transmis vineri Agerpres. Mihaiela Moraru Iorga este unul dintre procurorii care s-au ocupat de ancheta din dosarul Microsoft.

DNA i-a trimis joi în judecată pe Claudiu Florică şi Dinu Pescariu pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor în dosarul Microsoft, după ce anterior au mai fost trimise în instanţă alte părţi din dosar. În Microsoft 1 s-au dat decizii definitive de condamnare.

Clasare în cazul unor foşti miniştri

Pe de altă parte, DNA a dispus joi clasarea părţii din acest dosar, care îi privea pe foştii miniştri Dan Nica, Silvia Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu, cercetaţi pentru abuz în serviciu. Potrivit DNA, cauza a fost clasată pe motiv că faptele s-au prescris.

'Termenul general de prescripţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu este de 10 ani. Referitor la această infracţiune, data săvârşirii ultimei acţiuni este 21.10.2004, data adoptării Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a început să curgă termenul general de prescripţie a răspunderii penale (şi nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul plăţii ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) - Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronunţată de ÎCCJ - Completul de 5 judecători în dosarul nr. 4963/1/2013 în ceea ce priveşte momentul consumării infracţiunii de abuz în serviciu', declara DNA.

[citeste si]

Procurorii anticorupţie au dispus anterior clasarea cauzei în dosarul Microsoft şi faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu. Soluţia de clasare a fost dispusă pe 8 ianuarie, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel