Procurorul general: Au ajuns să fie folosite ca arme în dezbateri

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că unele problemele care au apărut în instrumentarea dosarelor de către procurori, respectiv achitări de inculpaţi sau restituiri de dosare, au ajuns să fie folosite ca arme în dezbaterile publice.

'Am observat că în spaţiul public calitatea actelor de urmărire penală, fiindcă există şi unele probleme care s-au mai ivit, au fost achitări, au fost restituiri, au ajuns să fie folosite ca arme în dezbaterile publice. Am discutat cu colegii noştri să acţionăm în aşa fel încât calitatea actelor de urmărire penală să fie tot mai bună şi să scădem numărul restituirilor şi achitărilor. Este de remarcat că, faţă de perioada anterioară, când achitările erau la circa 3% din numărul inculpaţilor care au fost trimişi în judecată, în 2016 achitările sunt în jur de 1,7%, ceea ce înseamnă un progres remarcabil în materie de calitate a actului de urmărire penală', a declarat Augustin Lazăr, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia prezentării bilanţului anual al DIICOT.

Augustin Lazăr le-a cerut procurorilor să fie atenţi la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei.

'Pentru strategia în continuare a Ministerului Public, calitatea actului de urmărire penală - atenţie la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei. Atenţie la activitatea pe care noi trebuie să o desfăşurăm în cooperare interinstituţională cu celelalte instituţii. Pentru acest motiv, va fi necesar ca Poliţia Judiciară să beneficieze de resurse suplimentare. În cursul anului trecut au fost pierderi substanţiale de ofiţeri care au beneficiat de o pregătire, de expertiză în domeniul judiciar. Mulţi au plecat la pensie', a adăugat procurorul general. Lazăr a mai spus că la DIICOT sunt dosare nesoluţionate mai vechi de cinci ani, iar pentru rezolvarea acestei probleme trebuie cooperat mai bine cu Poliţia Judiciară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel