Procurorii Onea şi Negulescu au scăpat de controlul judiciar: Au avut comportament pozitiv

Lucian Onea şi Mircea Negulescu au scăpat de control judiciar deoarece, potrivit motivării instanței, cei doi au avut un comportament procesual pozitiv. 

Fostul şef de la DNA Ploieşti, Lucian Onea, se poate întoarce la instrumentări de dosare, chiar dacă acuzaţiile la adresa lui sunt de mare gravitate şi reprezintă infracţiuni de serviciu, scrie Monitorul Justiției, conform Mediafax. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondată, în 5.02.2020, contestaţia la decizia de revocare a controlului judiciar dată de judecătorul de cameră preliminară Hermina Iancu în data de 31.01.2020. Cu această decizie în mână, Onea îşi recâştigă scaunul de anchetator până la începerea judecării fondului dosarului, când operează suspendarea de drept.

De ce au scăpat de controlul judiciar

Motivele pentru care cei doi, Lucian Onea şi Mircea Negulescu au scăpat de control judiciar şi, automat, Onea a scăpat (pentru o perioadă!) şi de interdicţia de a profesa activitatea pentru care a fost trimis în judecată de SIIJ, se regăsesc în încheierea din 31 ianuarie 2020.

Din încheierea dată în cameră de consiliu în 31.01.2020, cele mai imporatnte argumente ale judecătorului Hermina Iancu au fost următoarele:

"Din perspectiva evoluţiei procesului penal, se constată că, în prezent, dosarul va ieşi din procedura camerei preliminare, judecătorul de cameră preliminară urmând a se pronunţa pe cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi, iar dacă specificul şi gravitatea acuzaţiilor penale legitimau în fazele anterioare ale camerei preliminare temerea că inculpaţii ar putea influenţa în orice mod buna administrare a procedurilor în ansamblu, o atare temere nu mai are în prezent o justificare obiectivă. (...)

Din această perspectivă, judecătorul de cameră preliminară constată că inculpaţii au avut un comportament procesual pozitiv, au respectat obligaţiile impuse pe durata controlului judiciar, ceea ce relevă asumarea reală a obligaţiilor derivate din măsura preventivă impusă. O atare conduită are semnificaţia unor garanţii ale bunei desfăşurări în continuare a procesului penal, fără a mai fi necesară menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar. Toate aceste aspecte permit judecătorului de cameră preliminară să considere că, la acest moment procesual, nu se mai justifică concluzia că procesul penal se poate desfăşura în parametrii corespunzători doar prin cercetarea inculpaţilor sub măsura preventivă a controlului judiciar, neputându-se susţine pe bază de fapte relevante că prin revocarea măsurii controlului judiciar ar exista un risc pentru buna desfăşurare a procedurii judiciare".

Sub control judiciar din septembrie 

Lucian Onea şi Mircea Negulescu aveau instituit controlul judiciar din 25 septembrie 2019. Onea a fost trimis în judecată pentru participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnatură privată.

Colegul lui, Mircea Negulescu, cunoscut drept procurorul "paraditor", este acuzat de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreaptă, instigare în formă continuată la comiterea fără vinovăţie sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnatură privată.

În acest dosar, fostul deputat PSD Sebastian Ghiță solicită un milion de lei ca parte vătămată, reprezentând "despăgubiri materiale pentru repararea prejudiciului nepatrimonial produs şi imputabil celor doi inculpaţi".

Acuzațiile din rechizitoriu

Conform rechizitoriului, cei doi procurori Lucian Onea şi Mircea Negulescu, în cursul lunii mai 2015, "l-au determinat pe un martor denunţător să plăsmuiasca un denunţ în numele unei persoanei imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de corupere a alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul".

Mai mult, cei doi procurori au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de corupere a alegatorilor faţă de o persoană despre care ştiau că nu este vinovată.

În ce îl priveşte pe Onea, procurorii au mai evidenţiat faptul că acesta, cu sprijinul colegului Negulescu, a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător în cele două dosare penale şi că, în mod repetat, "l-au determinat pe martorul denunţător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, a unui denunţ si a unor tabele în format electronic conţinând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparţine unor cetăţeni români imaginari".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel