Privatizarea programelor de sănătate. Vosganian: Nu pot fi de acord. Apare riscul cultivării unor clientele privilegiate

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Varujan Vosganian (ALDE) se opune proiectului privind reforma în domeniul sănătății, care prevede ca furnizorii privați de servicii medicale vor putea derula programe naționale de sănătate. 

"Nu pot fi de acord cu varianta prezentată de Guvern a modificării art. 52.2.c. din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. E nevoie de unele precizări suplimentare.

Potrivit proiectului de ordonanță prezentat pe site-ul Ministerului Sănătății, furnizorii privați de servicii medicale vor putea derula programe naționale de sănătate. Până în prezent, potrivit Legii 96/2006 accesul furnizorilor privați era limitat doar la acele servicii care excedează capacității furnizorilor publici de servicii medicale.

Fiind vorba de o extindere a gamei furnizorilor și o implicare mai mare a sectorului privat, o viziune liberală nu ar trebui, de principiu, să aibă nicio obiecție, dimpotrivă. Cum, însă, obiectivul principal politicii în domeniul sănătății este accesul cât mai larg al pacienților la servicii medicale de calitate, apar unele probleme cărora Ministerul Sănătății trebuie să le răspundă", transmite Varujan Vosganian într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Situaţia privind Programul Național de Oncologie

"Să luăm, de pildă, cazul Programului Național de Oncologie. El oferă servicii medicale gratuite pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice. Serviciile medicale nu sunt îndestulătoare, ele sunt foarte scumpe și adesea presupun perioade de așteptare, de neacceptat în tratamentul unor asemenea boli. În prezent serviciile medicale oferite de acest program sunt gratuite. Întrebarea firească este următoarea: în momentul în care furnizorii privați vor avea acces la derularea acestui program, el va mai fi gratuit sau va presupune o coplată? Ce se va întâmpla cu pacienții cu venituri modeste, care nu au posibilitatea de a achita coplata, accesul lor la serviciile medicale respective nu va fi și mai dificil?

E greu de presupus că o firmă privată prestează servicii gratuite. Ea oferă servicii de consultație, de cazare, de monitorizare etc. care trebuie plătite. În această situație, o seamă dintre pacienții actuali ai programului, care au venituri modeste, nu vor mai putea avea acces la serviciile respective.

Desigur că, de principiu, persoanele cu venituri mai mari au alte posibilități de tratare a afecțiunilor decât cele cu venituri modeste. Dar rolul programelor naționale de sănătate tocmai acesta este, de a oferi, în scopul prevenirii si tratării unor boli cu consecințe grave asupra stării de sănătate a populației, șanse egale de tratament tuturor pacienților, indiferent de venituri. În situația în care anumiți furnizori introduc coplata în furnizarea acestui tip de serviciu medical, scopul programelor naționale de sănătate este denaturat", apreciază Varujan Vosganian.

Apare riscul unei competiții neloiale

"Dacă Ministerul Sănătății nu ne răspunde în ce mod proiectul de ordonanță evită riscul îngrădirii accesului pacienților cu venituri modeste la serviciile medicale oferite de programele naționale de sănătate, eu nu pot fi de acord cu propunerea de modificare a art. 52.2.c. din Legea 96/2006.

Și încă o întrebare: din moment ce numărul furnizorilor competitori ca fi mai mare, va presupune asta și o finanțare sporită? Altminteri, apare riscul unei competiții neloiale, al cultivării unor clientele privilegiate. De parcă în domeniul sănătății nu am avea și așa destule", susţine Varujan Vosganian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel