Privatizarea NIS către Gazprom, anchetată în Serbia

Foto: nis.eu
Foto: nis.eu

Serbia a deschis o anchetă pentru a verifica vânzarea companiei petroliere de stat NIS (Naftna Industrija Srbija) către gigantul rus Gazprom Neft.

Ministrul de Interne al Serbiei a declarat marți că a deschis o investigație specială cu scopul de a examina "toate datele și circumstanțele referitoare la privatizarea NIS", conform rferl.org.

Afacerea parafată în 2008 a intrat sub lupa anchetatorilor în timp ce premierul Aleksandar Vucic este presat de partidele de opoziție să dezvăluie detaliile contractului încheiat de guvernul său cu investitorii din Emiratele Arabe Unite încă din 2012, inclusiv o înțelegere privind transferul a 49% din Air Serbia AD către Etihad Airways. Atât NIS, cât și Air Serbia, sunt parte a parteneriatului strategic pe care Serbia îl are cu Rusia și EAU, notează Bloomberg.

Serbia a vândut în 2008 51% din NIS către Gazprom Neft pentru 400 de milioane de euro.

Vânzarea a fost aprobată de premierul Mirko Cvetkovic, a cărui coaliție de guvernământ (2008 - 2012) includea Partidul Democrat al fostului președinte Boris Tadic și pe socialiștii fostului lider Slobodan Milosevic. Partidul Democrat se află acum în Opoziție.

NIS Petrol este un jucător important și pe piața din România. Divizia din Serbia a Gazprom Neft și-a exprimat intenția de a deține, până în 2014, 120 de benzinării în România. Directorul General pentru România al NIS Petrol este Vadim Smirnov.

NIS a ajuns și pe piața din Bulgaria, acolo unde deține peste 20 de benzinării.

Serbia are o istorie a privatizărilor dezastruoase. Peste 65% dintre firmele privatizate în ultimul deceniu au sfârșit în paragină, după ce au fost vândute unor magnați locali sau străini care le-au jefuit și ulterior închis.

Băsescu, ieșire nervoasă de la pupitru: întrebarea unui reporter despre fiica sa l-a scos din minți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel