Primarul ChiChirică, mai rău decât Chichirău


Primarul de Iași, Mihai Chirica, a avut dreptate când a declarat că OUG este o greșeală. Dacă se oprea aici, puteam vorbi de constituirea unei aripi în partid. Un fel de grup de la Cluj, din care ar mai face parte cel puțin un europarlamentar (criticul cu tradiție în PSD, Cătălin Ivan).

Însă, Chirica a continuat, transformând demersul moral într-unul politicianist. Practic, primarul de Iași face tot posibilul pentru a fi dat afară din PSD, și asta repede, pentru a nu se liniști între timp manifestațiile anti-Grindeanu/Dragnea.

Ultima tentativă este o scrisoare deschisă în care solicită fonduri de la Centru pentru regiunea Nord-Est, vitregită de sudiștii și ardelenii care s-au perindat la Putere. Mai electoral decât să uiți de lunga perioadă în care Moldova era ”vitregită” de la Centru de Hrebenciuc,  ce poate fi? Ori că primarul Chirica este în căutarea altor disidenți pesediști, ori că se poziționează pentru locale (justificarea eșecului/ campanie de realegere), totuna. De fapt, Chirica nu e la prima răsucire: ca mână dreaptă a fostului primar, a tăiat teii pentru câțiva arbuști japonezi pitici. După arestarea lui Nichita, ca interimar, a dispus referendum pentru replantarea teilor. Tot sub presiunea societății civile.

Este drept, n-a apucat să-și critice șeful, în public, cum a făcut după OUG. Abia atunci a descoperit Chirica problemele din PSD. Dacă ar fi fost moral, trebuie să demisioneze. Doar nu poate sta alături de penali, cu tot riscul de a rămâne simplu cetățean la anticipate ( demisionând, își pierde mandatul). Însă, dacă PSD îl exclude, își păstrează funcția și poate negocia o lipire de PNL, care nu a mai avut primar la Iași din perioada interbelică.

Calculele lui Chirica nu ar fi ceva nou, neobișnuită este reacția PSD. Chirăiala lui ChiChirică poate face mai rău partidului decât scandalurile declanșate, de exemplu, de Chichirău.  Nu pentru că oferă muniție adversarilor, cât prin demobilizarea, ba chiar enervarea electoratului propriu. Cât o să mai rabde pesediștii afronturile aduse de Chirica liderilor PSD? Poate mâine îi pune mustăți lui Grindeanu și distribuie poza pe Facebook. Poate poimâine îi scoate limba lui Dragnea, la televizor, în prime time.

Singurul motiv pentru care PSD amână să-i tragă un șut în spatele regiunii Centru Sud lui Chirica este nevoia disperată a PSD de calmare a protestelor. Orice gest susceptibil de a irita strada va fi temperat, cu toate pagubele de imagine în rândul susținătorilor săi. 

Citește și: De ce tace și înghite PSD în disputa cu Iohannis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel