Primăria Capitalei cheltuie 150.000 de euro ca să-i dea 15 teatre unei profesoare de matematică

Decapitarea teatrelor publice din Capitală, ca să se facă loc unor directori #rezist și să poată fi mutați banii spre ong-urile din zona USR e un plan demarat încă din martie 2021.

Blocat de dezvăluirile din presă, procesul a reînceput, după ce o penelistă din aripa Orban s-a apropiat de tabăra progresiștilor.

În urmă cu un an, într-o ședință secretă, a cărei înregistrare a ajuns totuși în media, consilieri generali și activiști cu interese în producția teatrală discutau despre preluarea a 60 de milioane de lei de la PMB, peste capul primarului general sau al Direcției de Cultură,  printr-un mecanism de 'call-uri de proiecte', 'rezidențe artistice', evenimente ale unor ong-uri independente etc. Importantă era ”fentarea dezbaterii publice”, spuneau conspiratorii. Scandalul generat de publicarea înregistrării a dus la înghețarea planurilor.

Citește și: Cum împarte USR banii de la Capitală. ”Fentarea dezbaterii publice" şi "trafic de influenţă". Miza: 60.000.000 de lei. 

În 2022, chiar din prima lună a anului, a intrat în joc Direcția de Cultură a primăriei generale.

Liliana Fedorca (fost ALDE, transferată la PNL, actualmente apropiată de USR) a declanșat procesul de evaluare a directorilor de teatre (în afara regulamentului, care preciza că această evaluare trebuia făcută în 2021…probabil că atunci nu se terminaseră negocierile între partide, pentru funcții).

Profesoara de matematică Fedorca, având în domeniul teatral doar experiența de spectator, a intrat în toate cele 15 comisii, încasând indemnizații cât un salariu și jumătate al primarului general. Scandalul poate izbucni săptămâna viitoare și se va tranșa în Justiție, fiindcă juriștii vor să sesizeze mai multe nereguli, de la norme de procedură la întocmirea actelor și modul de evaluare.

Cât plătesc bucureștenii pentru ca Primăria să poată decapita teatrele publice?

Evaluarea, declanșată cu un an întârziere, netransparent și cu vicii de procedură costă Primăria aproximativ 153.000 de euro. Comisiile trimise la cele 15 teatre au fiecare 12 membri, deși s-ar fi putut reduce numărul la trei. Legea prevede că o treime dintre membri sunt numiți de ordonatorul de credite și două treimi trebuie să fie specialiști.

Nu se spune că trebuie să fie 12, puteau fi doi specialiști și 1 reprezentant al autorității, dacă interesa pe cineva să protejeze bugetul firav alocat Culturii. Căci instituțiile de cultură evaluate plătesc onorariile doamnei Fedorca și ale specialiștilor (care specialiști nu sunt manageri culturali, în majoritate, ci actori tineri).

Astfel  9 membri specialiști + 3 membri secretariat = 12 x 15 comisii x 2250 lei = 405.000 lei x taxe 40%= 567000 lei : 5lei/euro = 113.400 euro. La suma asta se mai adaugă și 5 membri ai comisiei de evaluare, deci încă 56.250 lei : 5 lei/euro = 11.250 euro+ 113.400 euro = 124.650 euro.

Reprezentanții Autorității trebuie plătiți și ei: încă 3 persoane x 15 comisii x2250 lei = 101.250 lei x 40% taxe = 141.750 lei :5 lei/ euro = 28.350 euro. Deci, cum poate verifica orice profesor de matematică, fie și evaluator de teatre, în total rezultă: 124.650 + 28.350 = 153.000 euro, în total.

Întrebarea este : se vor recupera aceste sume de la membrii comisiilor, dacă Justiția va decide că actele de control nu sunt legale, sau de la conducerea PMB, care le-a pus în operă?

Citește și: Acuzații explozive la adresa ministrului Corina Șuteu. "Cruntă și mizerabilă realitate"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel