Primar repus în funcţie de instanţă. Ordin de încetare a mandatului, anulat

Un primar a fost repus în funcție de instanţă, după anularea ordinului de încetare a mandatului.

Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Mureş a decis, miercuri, anularea ordinului prefectului judeţului Mureş privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al municipiului Reghin, Maria Precup, emis după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat decizia de incompatibilitate şi de conflict de interese dată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în 23 noiembrie 2015.

"Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei I.P.J.M. Admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta P.M., în contradictoriu cu pârâţii I.P.J.M. şi P.J.M. şi în consecinţă: Anulează Ordinul nr. 281/11.07.2019 privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului de primar al municipiului Reghin. Dispune repunerea reclamantei în situaţia anterioară, cu plata drepturilor salariale cuvenite, începând cu data emiterii ordinului menţionat şi până la reluarea funcţiei de primar al municipiului Reghin. Obligă pârâţii să plătească în solidar reclamantei suma de 350 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Respinge, ca rămasă fără obiect, cererea de suspendare a executării Ordinului nr. 281/11.07.2019. Definitivă", se menţionează în hotărârea publicată pe portalul Tribunalului Mureş.

Ordinul prefectului de Mureş a fost emis după ce ÎCCJ a respins, la finele lunii mai, ca nefondat recursul declarat de primarul din Reghin, Maria Precup, împotriva sentinţei nr.41 din 15 aprilie 2016, pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş - Secţia a II-a Civilă, de Contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr.438/43/2015.

Incompatibilitate și conflict de interese

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, în cazul Mariei Precup inspectorii au constatat "starea de incompatibilitate, existenţa conflictului de interese de natură administrativă, precum şi indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese".

În decizia ANI se arată că Maria Precup s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2012 - 10 decembrie 2014, întrucât a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de cenzor al S.C. DACIA S.A., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) şi k) din Legea nr. 161/2003, precum şi art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.

Agenţia Naţională de Integritate arăta că în Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei prevede, printre altele, că "funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice".

Raportul ANI

Inspectorii ANI au susţinut în raport că, în baza art. 91. al aceleiaşi legi, alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie.

În luna noiembrie 2015, ANI a constat starea de incompatibilitate, existenţa conflictului de interese de natură administrativă, precum şi indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese în cazul a 30 foşti sau actuali aleşi locali (11 primari, nouă viceprimari, un fost viceprimar, şapte consilieri locali şi doi foşti consilieri locali), printre care şi Maria Precup.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel