Prima căsătorie între persoanele de același sex în Irlanda de Nord

Poza cu caracter descriptiv
Poza cu caracter descriptiv

Două femei sunt protagonistele primei căsătorii între persoane de acelaşi sex în Irlanda de Nord.

Două femei de circa 20 de ani intenţionează să fie, marţi, protagonistele primei căsătorii între persoane de acelaşi sex din Irlanda de Nord, eveniment considerat de activiştii pentru drepturile omului drept un moment istoric, relatează agenţia DPA, scrie Agerpres. 

Robyn Peoples, de 26 de ani şi Sharni Edwards, de 27 de ani vor susţine o declaraţie publică şi vor poza după nunta lor, posibilă după ce căsătoria între persoane de acelaşi sex a devenit legală în Irlanda de Nord în octombrie, în ciuda opoziţiei din partea politicienilor locali şi a liderilor religioşi.

Ce spun despre dragostea lor

Dragostea noastră este personală, însă legea care spunea că nu ne putem căsători a fost politică", a declarat Peoples pentru postul irlandez RTE înaintea ceremoniei din Carrickfergus. Suntem încântate că, odată cu nunta noastră, putem spune că zilele acelea s-au încheiat, a adăugat ea.

În timp ce această campanie se încheie odată ce Sharni şi cu mine spunem 'Da', ea a început cu oameni care spun 'Nu' inegalităţii. Rămânând uniţi, am scris istorie, a mai spus Peoples.

Ministrul care le-a felicitat pe tinere

Conor Murphy, ministrul de Finanţe din Irlanda de Nord, le-a felicitat pe Peoples şi Edwards înainte de nunta lor. Astăzi este o altă piatră de hotar uriaşă pentru egalitate, când cuplurile de acelaşi sex se pot căsători pentru prima dată", a declarat Murphy, care reprezintă partidul naţionalist irlandez de stânga Sinn Fein.

Până la ziua aceasta a fost un drum lung şi este rezultatul multor ani de campanie în aceste insule", a declarat Naomi Long, lider al a Partidului Alianţa de centru-stânga din Irlanda de Nord.

Legea, votată în iulie

Parlamentarii britanici au votat în iulie în favoarea permiterii căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex în Irlanda de Nord.

Irlanda de Nord nu are un guvern propriu din 2017. După acordul de pace din 1998, la Belfast a funcţionat un executiv în care erau reprezentate atât Partidul Democrat Unionist (DUP) al loialiştilor pro-britanici, cât şi Sinn Fein, formaţiunea naţionaliştilor irlandezi. Coaliţia s-a dezmembrat după demisia din ianuarie 2017 a vicepremierului Martin McGuinness, iar ulterior Irlanda de Nord a fost administrată direct de la Londra, aşa cum se mai întâmplase şi după alte suspendări ale guvernării provinciale - ultima oară, în 2007.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel