Prim-ministrul Qatarului, prezent în această săptămână la trei summituri în Arabia Saudită

Premierul Qatarului va participa în această săptămână la trei summituri în Arabia Saudită privind tensiunile regionale, primul contact bilateral la nivel înalt din ultimii doi ani, a făcut cunoscut miercuri Ministerul de Externe de la Doha, relatează AFP. 

În timp ce summitul Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) de vineri era prevăzut de multă vreme, Riadul a convocat alte două reuniuni extraordinare joi, cea a Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) şi a Ligii Arabe, pentru a discuta despre tensiunile regionale. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au întrerupt în iunie 2017 relaţiile diplomatice cu Qatarul.

Aceste ţări acuză Doha că susţine grupări islamiste radicale şi îi reproşează că nu se distanţează suficient de Iran, putere regională şiită rivală Arabiei Saudite sunnite. Doha neagă că sprijină grupuri extremiste. Crizei diplomatice i s-au adăugat măsuri economice ca suspendarea legăturilor aeriene şi maritime cu Qatarul şi închiderea unicei frontiere terestre a emiratului de la Golf (cu Arabia Saudită).

Autorităţile din Qatar 'au decis să îl trimită pe prim-ministrul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani la trei summituri la Mecca', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe qatariot, Lolwah Al-Khater. Cele trei summituri organizate în vestul regatului saudit se vor concentra asupra escaladării tensiunilor dintre Iran, pe de o parte, şi Statele Unite şi aliaţii lor regionali, pe de altă parte. Aceste tensiuni au sporit odată cu atacul, la 12 mai, a patru nave, dintre care două petroliere saudite, în largul Emiratelor Arabe Unite, precum şi cu intensificarea tirurilor de drone de către rebelii yemeniţi houthi, susţinuţi de Teheran, asupra unor ţinte saudite, printre care două staţii de pompare şi un oleoduct. 'Qatarul, care nu a încetat să ia parte activă şi pozitivă la probleme arabe, islamice şi internaţionale, ia încă o dată în considerare binele general al regiunii', a afirmat purtătoarea de cuvânt, citată de AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel