EXCLUSIV  Prezidențiale 2019, subiect IGNORAT de candidați. Iulian Chifu: Este dificil să vorbești despre așa ceva!

Subiectul Unirii României cu Republica Moldova ajunge pe masa alegerilor prezidențiale din această toamnă. Unii candidați își asumă deschis proiectul de țară, iar alții ocolesc acest deziderat. Dacă vor trece actualii candidați Prutul cu acest subiect, răspund analiștii politici, Iulian Chifu, de la București, și Nicolae Negru, de la Chișinău.

Subiectul Unirii României cu Republica Moldova nu este de interes pentru candidații la Palatul Cotroceni - este analiza făcută de analistul de politică externă, Iulian Chifu, care consideră că dezideratul reîntregirii sau asumării unui proiect de țară în această direcție nu va fi adus în campania electorală din toamna anului 2019.

”În România, tipul de discurs și condițiile politice sunt de așa natură încât subiectul Unirii nici măcar tangențial nu intră în discuție, iar tratarea este strict în canoanele oficiale a susținerii drumului european al Republicii Moldova. Acesta este canonul în care se desfășoară campania electorală.

Temele sunt atât de diverse și complexe încât Unirea nu este subiect și nu aduce niciun fel de avantaje. Pentru că este foarte dificil să vorbești despre acest subiect în condițiile în care pro-rușii domină și Dodon își construiește regimul - în asemena condiții niciun om politic nu-și poate asuma, în mod deschis, asemenea perspective. E o nișă pe care s-a situat PMP-ul, dar nu știu în ce măsură și candidatul, Paleologu, merge pe această opțiune, dar este opțiunea partidului. În condițiile a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, România privește cu mare reticență mezalianța de la Chișinău și nu există o înclinație în această direcție, a declarat Chifu pentru DC News.

Vor trece candidații Prutul cu subiectul Unirii?


”Puțin probabil! Alegerile sunt jucate. Avem cele mai necompetitive alegeri din 1990 până astăzi cu un câștigător care este deja cunoscut și cu o bătălie la nivel marginal - cine va intra în turul II ca să ia bătaie de la actualul președinte. Și perspectiva turului II este deja depășită, motiv pentru care există o înclinație redusă în a aduce teme spinoase, care nu îți aduc voturi. Principalul candidat are alte teme, iar pe de cealaltă parte, contra-candidații încearcă o supraviețuire sau o plasare mai bună de relansare a propriului partid”, a punctat analistul politic, Iulian Chifu în exclusivitate pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel