Urmărește emisiunea live


Prezidențiale 2019. Cine are drept de vot la alegeri

Alegeri FOTO AGERPRES
Alegeri FOTO AGERPRES

Cetățenii români care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv, pot vota la prezidențialele de anul acesta, dacă nu au restricții impuse de justiție.

PREZIDENȚIALE 2019. Potrivit legislației în vigoare, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

PREZIDENȚIALE 2019. În data de 10 noiembrie va avea loc votul în țară la alegerile prezidențiale, între orele 07.00 și 21.00. Al doilea tur de scrutin a fost programat să aibă loc pe 24 noiembrie, tot în intervalul orar 07.00 - 21.00.

PREZIDENȚIALE 2019. Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate pot vota la prezidențiale indiferent dacă sunt domiciliați, rezidenți sau turiști în statul respectiv.

PREZIDENȚIALE 2019. Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu și cei care au fost omiși din lista permanentă a secției de votare pot merge la orice secție din țară, prezența lor la vot fiind înregistrată pe o listă suplimentară.

PREZIDENȚIALE 2019. Pentru alegătorii din țară care nu pot fi transportați din motive de boală sau invaliditate, preşedintele secţiei de votare poate aproba, la cerere depusă cel mai târziu în preziua votării, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării.

PREZIDENȚIALE 2019. Pot solicita urna specială și persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare.

Cine nu poate vota


PREZIDENȚIALE 2019. Ghidul alegătorului aflat în România sau în străinătate prevede că la prezidențiale nu au dreptul de vot "debilii sau alienaţii mintal", puşi sub interdicţie, şi nici persoanele care și-au pierdut drepturile electorale prin hotărâre judecătorească definitivă, notează Mediafax.

PREZIDENȚIALE 2019. Pot vota persoanele reţinute sau deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. În această situație, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel