Prezidențiale 2019 | Alianță ALDE-Pro România. Chirieac: Ar fi o singură soluție...

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat o posibilă alianță la alegerile prezidențiale între ALDE și Pro România.

Candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la alegerile preziențiale din noiembrie, susținut de ALDE și de Pro România, pare să prindă contur.

Într-o intervenție la România TV, întrebat dacă o asemenea alianță este posibilă și care ar fi urmările ei, analistul Bogdan Chirieac a precizat:

„O astfel de alianță este perfect posibilă. Pro România nu își permite să aibă un candidat la președinție. În afară de Victor Ponta care ar putea fi undeva la 5%, orice alt candidat ar lua cam două procente, ceea ce ar strica rezultatul pe care Pro România l-a obținut la alegerile europarlamentare.

Soluția ar fi susținerea lui Călin Popescu Tăriceanu, iar împreună cele două partide l-ar duce pe candidatul comun undeva către 6-7%, cam cât a obținut domnul Tăriceanu în 2014. Atunci a candidat domnul Ponta, a candidat domnul Tăriceanu, dar și domnul Iohannis. În turul I Ponta a obținut 40%, Iohannis 30% iar Tăriceanu 7%”, a precizat Bogdan Chirieac.

Există riscul ca ALDE să iasă de la guvernare?

Întrebat dacă în cazul unei asemenea alianțe la prezidențiale, între ALDE și Pro România, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu ar mai putea rămâne la guvernare, analistul politic a răspuns fără ezitare:

„Nu cred că ALDE va ieși de la guvernare. Și-ar pune în pericol existența partidului”, a precizat Chirieac care a completat că lumea speculează că plecări vor exista din PSD spre Pro România, dar este „distanță între 25% și 6% cât are Pro România”.

„Cu un an înainte de alegerile parlamentare, deputații și senatorii devin tot mai disciplinați. Nu mai sunt patru ani, ci mai au în față doar un singur an. Mai repede prinzi un loc pe listele unui partid de 25% decât pe listele unui partid de 5%.

ALDE nu cred că va ieși de la guvernare. Au și ei structuri în teritoriu și nu au avut nicio problemă cu PSD-ul. S-ar putea ca domnul Tăriceanu să candideze rămănând la guvernare. Așa s-a întâmplat și în 2014 și nu au fost probleme din acest punct de vedere”, a concluzionat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel