Prevedere din Codul de Procedură Penală, neconstituţională. Decizia CCR

CCR
CCR

Plenul CCR a decis, marţi, că este neconstituţională o prevedere din Codul de procedură penală referitoare la admiterea cererii de redeschidere a procesului penal. 

Potrivit unui comunicat al CCR transmis Agerpres, a fost luată în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 469 alin. (3) din Codul de procedură penală, care prevede că "(...) dacă instanţa constată îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), dispune prin încheiere admiterea cererii de redeschidere a procesului penal".

Conform primului alineat al articolului 469 din Cpp, instanţa, ascultând concluziile procurorului şi ale părţilor, examinează dacă cererea a fost formulată în termen, au fost invocate temeiuri legale pentru redeschiderea procesului penal şi motivele în baza cărora este formulată cererea nu au fost prezentate într-o cerere anterioară care a fost judecată definitiv.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 469 alin. (3) din Codul de procedură penală, în interpretarea dată prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 13 din 3 iulie 2017 pronunţată în recurs în interesul legii, în ceea ce priveşte faza procesuală de la care se reia procesul penal, sunt neconstituţionale", precizează CCR.

Curtea Constituţională a luat în discuţie şi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 62 alin. (1), (2) şi (3) din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, în forma anterioară modificării operate prin Legea nr. 206/2016. CCR a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 62 alin. (1) şi (3) din legea criticată, referitoare la înfiinţarea Casei de Pensii a Notarilor Publici ca instituţie autonomă, de interes public, cu personalitate juridică, buget şi organe de conducere proprii 'în scopul stabilirii şi acordării pensiilor private', precum şi la modul de organizare a noii instituţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel