Prețurile la alimente, TVA scăzut cu 15%. Vasilescu, BNR: De ce n-au scăzut și prețurile, unde s-au dus banii

Ema Apostu / 02 oct 2019 / 12:50
Adrian Vasilescu, consultant BNR, a vorbit,în cadrul evenimentului "Upgrade România - Ediția II: Soluții pentru finanțarea marilor proiecte de investiții ale României”, organizat de DCMedia Group despre prețurile la alimente și TVA.

"TVA-ul a scăzut la alimente cu 15 puncte procentuale, dar analizele noastre au arătat că pe etichetă această scădere nu a reprezentat o scădere a preţurilor efective, ci o scădere a banilor pe care Ministerul Finanţelor îi încasează în buget în rubrica de venituri. La casa de marcat, dintr-odată, se face automat despărţirea. Banii ăştia se duc în sistemul comercial, ceilalţi pleacă la Ministerul Finanţelor în venituri.

Suma care dispărea de pe etichetă, dispărea de fapt din capitolul de venituri de la Ministrul Finanţelor. Comercianţii au zis "staţi aşa că e vremea noastră. Dacă scade TVA-ul cu 15%, suntem nebuni să le scădem pe toate din etichetă? Pentru preţul efectiv mai punem noi două trei puncte procentuale". Aşa că preţurile efective, care reprezentau preţurile de comerţ, au crescut cu 2-3%. Comercianţii au câştigat şi au fost stimulaţi să vină cu mai multe mărfuri şi mai bune pe piaţă", a explicat Adrian Vasilescu.

Declarațiile complete, în materialul video de mai jos: