Președinție UE. Rovana Plumb, în fața comisiei REGI

Rovana Plumb
Rovana Plumb

Marți, 22 ianuarie 2019, Rovana Plumb, Ministrul Fondurilor Europene, prezintă, la Bruxelles, de la ora locală 15:10, prioritățile Președinției Române a Consiliului UE (RO2019EU), în Comisia REGI a Parlamentului European.

Această prezentare va avea o importanță deosebită pentru comisia REGI, nu numai pentru că este prima dată când România va deține președinția rotativă a Consiliului, dar și pentru că prioritățile Președinției românești sunt conduse de motto-ul "Coeziunea, o valoare europeană comună".

O Europă mai sigură


În conformitate cu acest motto, principalele priorități stabilite de această țară sunt: o Europă a convergenței, o Europă mai sigură, o Europă ca un actor global puternic și o Europă a valorilor comune.

"E vorba de principala politică investiţională la nivel european, politica de coeziune, şi prioritatea noastră ca preşedinţie este de a avansa cât se poate de mult acest dosar şi de a obţine o abordare generală în Consiliu şi, bineînţeles, de a intra pe anumite elemente specifice în trilog cu Parlamentul European", a afirmat ministrul fondurilor europene.

Ea a reamintit că, dincolo de toate datele tehnice şi discuţiile avute, politica de coeziune rămâne principala politică de investiţii la nivel european.

"Asta înseamnă investiţii plecând de la capitalul uman şi până la infrastructură, asta înseamnă dezvoltare şi o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii europeni, deci inclusiv pentru români. Şi mă bucur enorm de mult că avem această posibilitate, ca preşedinţie rotativă a Consiliului UE, să gestionăm politica de coeziune pentru viitorul nostru, al tuturor", a mai declarat Rovana Plumb.

Întrebată de ziariştii români, Rovana Plumb a afirmat că este la curent cu rezultatul votului Parlamentului European asupra raportului privind "Protecţia bugetului UE în cazul unor deficienţe generalizate în ceea ce priveşte statul de drept".

"Sigur că şi în Parlamentul European sunt păreri divergente. Ca şi Preşedinţie a Consiliului UE, suntem în analiză, împreună cu toate celelalte state membre, pe opinia dată de serviciul juridic al Consiliului, astfel încât toate elementele legate de constituţionalitate să fie respectate", a precizat Plumb.

În cursul dimineţii, Rovana Plumb a prezentat, în calitate de ministru interimar al transporturilor, şi priorităţile preşedinţiei României a Consiliului UE în acest domeniu, în cadrul Comisiei pentru transport şi turism (TRAN) a PE.

"În domeniul transporturilor principalele noastre priorităţi sunt de a continua investiţiile în infrastructură la nivelul UE, de a asigura drepturile cetăţenilor ca pasageri, dar şi ca angajaţi în domeniul transporturilor, de asemenea siguranţa în transportul rutier şi tot ceea ce înseamnă investiţii pe calea ferată şi toate celelalte elemente care sunt complementare şi care conduc la o susţinere a unei mobilităţi la nivelul UE, a conectivităţii. Ne axăm şi pe digitalizare, astfel încât să susţinem nu numai piaţa internă, dar să asigurăm toate beneficiile necesare pentru a conduce la o creştere economică sustenabilă, la competitivitate pentru cetăţenii europeni", a declarat Rovana Plumb despre schimbul de opinii cu eurodeputaţii din Comisia TRAN.

"Cinci sute de milioane de cetăţeni europeni sunt în această perioadă cu ochii pe România, care deţine Preşedinţia şi care prezidează tot ceea ce înseamnă, pe diverse consilii, politicile la nivel european", a mai afirmat ea.

VEZI ȘI Ecaterina Andronescu: Să convingem pe toată lumea să închidem acest dosar

CITEȘTE ȘI Dragnea, întâlnire cu Tăriceanu. Strategie privind războiul politic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel