Preşedinţia României la Consiliului UE, înţelegere provizorie cu Parlamentul European

UE
UE

Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene a ajuns vineri la o înţelegere provizorie cu Parlamentul European privind propunerea de adaptare a reţelei transeuropene de transport TEN-T, asigurând noi legături maritime între Irlanda şi celelalte ţări ale UE pe coridorul reţelei de bază: Marea Nordului - Marea Mediterană, în condiţiile în care Marea Britanie părăseşte UE fără un acord negociat.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei României la Consiliului UE, reformularea coridorului din Regulamentul privind mecanismul Conectarea Europei (CEF) va asigura continuitatea investiţiilor în infrastructură şi va oferi claritate şi certitudine juridică pentru planificarea infrastructurii. Mandatul va fi prezentat spre aprobare reprezentanţilor statelor membre, în Consiliu UE. 'Acordul se referă la regulamentul CEF din 2013, care oferă finanţare pentru proiectele-cheie din sectoarele transporturilor, telecomunicaţiilor şi energiei până la sfârşitul actualului buget pe termen lung al UE 2020. Acesta va fi înlocuit cu CEF 2.0, iar negocierile dintre Consiliul UE şi Parlamentul European vor continua', se arată în document.

La ce referă textul înțelegerii

Textul convenit se referă la legătura directă dintre porturile Shannon Foynes, Dublin şi Cork pe partea irlandeză cu Le Havre, Calais, Dunkirk (Franţa), Zeebrugge, Ghent, Antwerp (Belgia) Terneuzen, Rotterdam şi Amsterdam (Olanda). Investiţiile pentru securitatea şi verificarea frontierelor se adaugă acelor investiţii care vor fi eligibile pentru sprijin financiar în ciclul de programare rămas al CEF (până în 2020). Proiectul de modificare a regulamentului va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa oficială. Acesta va intra, de asemenea, în vigoare la o zi după ce regulamentul CEF 2013 încetează să se aplice în Regatul Unit. În perioada următoare, preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene va stabili mandatul ambasadorilor UE pentru a fi prezentat la o reuniune viitoare a Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai Consiliului UE. Ulterior, va urma o adoptare formală, atât în Parlamentul European, cât şi în Consiliul UE.

VEZI ȘI:

Donald Tusk: Exist un loc în iad pentru arhitecții Brexitului

USR, scrisoare în PE despre Kovesi. Susținere pentru postul de procuror european


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel