Preşedintele Rodrigo Duterte, mărturisire șocantă

Bogdan Cotigă / 30 dec 2018 / 12:55
poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a provocat duminică un scandal după ce a povestit că, în adolescenţă, şi-a agresat sexual menajera, organizaţii pentru drepturile femeii acuzându-l că promovează abuzurile sexuale, relatează AFP.

Controversatul preşedinte stârneşte cu regularitate scandaluri atunci când vorbeşte despre femei. El a glumit în legătură cu un viol şi s-a lăudat public cu infidelităţile sale. Referindu-se la mărturisirea pe care i-a făcut-o unui preot pe când era în liceu, Duterte, în vârstă de 73 de ani, a spus că a intrat în camera menajerei sale în timp ce aceasta dormea. 'Am ridicat pătura (...) Am încercat să ating ce era în pantaloni', a povestit el într-un discurs. 'O atingeam când ea s-a trezit, aşa că am ieşit' din cameră, a mai spus el. Duterte a afirmat că i-a mărturisit preotului că s-a întors în camera menajerei şi a încercat să o agreseze din nou. Partidul Gabriela, care apără drepturile femeilor, a cerut demisia preşedintelui, denunţând remarcile sale 'respingătoare' şi acuzându-l că a recunoscut o tentativă de viol.

Purtătorul de cuvânt este de altă părere

 

Răspunzând criticilor, purtătorul de cuvânt al lui Rodrigo Duterte a declarat duminică că preşedintele a 'inventat' povestea. 'El a inventat o anecdotă ridicolă pentru a atrage atenţia asupra atacurilor sexuale pe care el şi colegii lui le-au suferit în liceu', a spus Salvador Panelo. Duterte a făcut aceste declaraţii în timp ce critica Biserica Catolică în legătură cu acuzaţiile de agresiune sexuală împotriva copiilor. Preşedintele, care nu a ezitat să prezinte biserica drept 'cea mai ipocrită instituţie', în condiţiile în care populaţia ţării este majoritar catolică, a declarat sâmbătă că el şi colegii săi au fost agresaţi sexual în timpul spovedaniei. Duterte se află în conflict deschis cu conducerea Bisericii Catolice din ţara sa, care a fost extrem de critică faţă de campania sa sângeroasă împotriva traficului de droguri.

VEZI ȘI:

'Echipa morţii', amenințarea numărul unu în Filipine

Filipine: Un 'narco-primar', împuşcat mortal