Preşedintele Myanmarului, Htin Kyaw, a DEMISIONAT

Bogdan Bolojan / 21 Martie 2018 / 08:48

Preşedintele Myanmarului, Htin Kyaw, care s-a aflat în umbra liderei de facto Aung San Suu Kyi, a demisionat miercuri, la aproape doi ani de la preluarea mandatului, într-un moment sensibil pentru ţara sa, acuzată de epurare etnică, relatează AFP şi dpa. 

"Preşedintele Htin Kyaw a cerut pe 21 martie 2018 să fie demis din funcţie", a anunţat preşedinţia într-un scurt comunicat publicat pe pagina sa de Facebook. 

Acest intelectual, fiul unui renumit poet birmanez şi prieten din copilărie al lui Aung San Suu Kyi, a devenit în aprilie 2016 primul civil în această funcţie de zeci de ani. 

Preşedinţia nu a oferit niciun motiv pentru a explica demisia, însă Htin Kyaw a părut foarte slăbit în ultimele luni şi speculaţiile despre starea sa de sănătate s-au înmulţit în presă. 

Legea îi interzice 

Aung San Suu Kyi l-a numit pe Kyaw în acest post, care este în principal onorific, deoarece ea nu poate ocupa această poziţie din motive constituţionale - le este interzis persoanelor care au copii de naţionalitate străină - cum este cazul lui Aung San Suu Kyi, care are doi fii britanici - să deţină funcţia de preşedinte. 

Neputând schimba Constituţia, ea a explicat foarte clar după alegeri că va avea puteri sporite faţă de preşedinte. 

Aung San Suu Kyi are la dispoziţie şapte zile pentru a-i găsi un înlocuitor celui care s-a exprimat foarte puţin în timpul celor doi ani de activitate şi aproape niciodată asupra problemelor delicate, comentează France Presse, relatează Agerpres.

[citeste si]