Preşedintele Institutului Sportiv Român a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui, premierului şi Parlamentului României

Preşedintele Institutului Sportiv din România, Adrian Socaciu, a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierului României, Viorica Dăncilă, şi Parlamentului României, în legătură cu necesitatea realizării unei strategii în sport, fiind propuse mai multe soluţii pentru revitalizarea acestui domeniu. 

'Performanţa tricolorilor U21 (la Campionatul European de fotbal rezervat acestei categorii de vârstă - n. r.) ne obligă ca naţiune să realizăm o strategie în sport, pe care să o implementăm de îndată!', se afirmă în scrisoarea deschisă remisă AGERPRES. Preşedintele ISR menţionează că tehnicieni români 'antrenează alte naţiuni şi fac performanţă pentru ele', iar sportivi de origine română concurează 'pentru alte naţiuni şi aduc medalii pentru ele'.

'Ştiaţi că la ultima olimpiadă de la Rio de Janeiro ţara noastră a obţinut un ruşinos loc 47, sportul românesc înregistrând cel mai slab rezultat din întreaga istorie a participării sale la Olimpiadele moderne? Urmează, în 2020, Olimpiada de la Tokyo şi viitorul pare şi mai sumbru având în vedere că din ce în ce mai puţini sportivi se vor califica (asta ca să nu mai vorbim de medalii). Şi iarăşi vom vorbi de ce trebuie făcut în sport şi tot la vorbe vom rămâne. Şi va mai trece încă o olimpiadă cu rezultate dezastruoase pentru România. Ştiaţi că mai bine de jumătate din români sunt supraponderali sau obezi? Ţara noastră ocupă locul trei în Europa în clasamentul supraponderalilor şi asta se traduce prin sporirea riscului de a suferi boli grave, ceea ce presupune costuri ridicate pentru sistemul de sănătate. Ştiaţi că din peste 3.000.000 de elevi care s-au aliniat la deschiderea noului an şcolar, doar circa 80.000 sunt angrenaţi şi în practicarea unei discipline sportive, ceea ce reprezintă, efectiv, întreaga bază de masă a sportului de performanţă?', se subliniază, printre altele, în scrisoarea deschisă.

'Acum, haideţi să nu dăm vina pe unii sau pe alţii, ci să ne asumăm cu toţii eşecul sportului românesc şi să începem să construim exact aşa cum fac ungurii. Să fie un punct zero, de unde să pornim.

De aceea, domnilor decidenţi, vă solicit să lăsaţi orgoliile la o parte şi interesele de partid şi să lucraţi împreună cu societatea civilă la o strategie pentru sport, pe care să o implementăm indiferent de cine este la putere şi de cine este în opoziţie. Vă asigur că beneficiile vor fi imense, iar tricolorul va flutura din nou la olimpiadele şi campionatele mondiale. De asemenea, beneficiile pentru populaţie vor fi şi ele însemnate, pentru că sistemul de sănătate nu va trebui să suporte bolile aduse de obezitate. Sportul nu este nici de stânga, nici de dreapta, sportul este al tuturor românilor - este o vorbă care trebuie să ne intre bine în minţile tuturor!', afirmă Socaciu.

Preşedintele ISR propune 'o serie de soluţii pentru revitalizarea sportului românesc', printre care o hartă a infrastructurii sportive prin care să ştim exact ce sporturi se practică în fiecare localitate şi cum putem investi mai eficient, standarde pentru realizarea bazelor sportive, un management sportiv/administrativ de calitate, revitalizarea şcolii de antrenori, o platformă digitală a sportului romanesc, care să adune într-un singur domeniu tot ce înseamnă sport: de la antrenori, baze sportive, sportivi, psihologi, până la medici sportivi, dezvoltarea sportului de masă propune prin înfiinţarea de hub-uri sportive în universităţi, implementarea programului Tichetul pentru sport/sănătate' şi scutirea sportivilor din loturile naţionale de la plata contribuţiilor sociale.   'Banii sunt şi se găsesc, problema este însă lipsa de viziune şi interes pentru sport. Însă lucrurile se pot schimba!', se afirmă la finalul scrisorii deschise. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel