Preşedintele Crucii Roşii Internaţionale: Europa îşi pierde umanitatea

Francesco Rocca, preşedintele Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, a deplâns felul în care ţările europene gestionează criza imigraţiei.

Într-un interviu acordat agenţiei de presă spaniolă în Barcelona (nord-est), Rocca a criticat faptul că migranţii sunt 'etichetaţi ca şi cum nu ar fi oameni'. 'Problema nu este protejarea graniţelor, pentru că fiecare ţară are dreptul s-o facă. Problema este garantarea demnităţii oamenilor. Este vorba de a încerca să le dăm (migranţilor) dreptul de a accede la serviciile de bază în pofida statutului legal pe care îl pot avea într-o anumită ţară', un lucru care în practică 'nu se întâmplă', a insistat el. În opinia sa, 'comunitatea internaţională nu face suficient' pentru a găsi soluţii şi a trata cauzele care îi determină pe mii de oameni să-şi abandoneze ţările de origine şi să încerce să traverseze frontierele europene.

'Este inacceptabil ca migranţii să fie etichetaţi, pentru că aceasta înseamnă să-i dezumanizăm pe cei care au fost forţaţi să emigreze', a insistat el. De profesie avocat, Rocca s-a referit şi la 'politica eşuată' a Comisiei Europene de a distribui refugiaţi între statele membre şi de a impune cote. 'Mecanismul de dialog a eşuat cu totul şi trebuie să-i sancţionăm pe cei care refuză să primească migranţii pe care s-au angajat că-i vor primi', a apreciat Rocca. El s-a referit şi la dificultăţile cu care se confruntă unele organizaţii umanitare care se dedică salvării migranţilor din Marea Mediterană, precum asociaţia Proactiva Open Arms, care a fost acuzată de trafic de persoane.

'De ce nimeni nu-i critică pe pompieri când salvează o viaţă? Nimeni nu se întreabă cine trăieşte în casa în flăcări, dacă este un criminal, un imigrant sau un alb. Şi sunt trataţi ca nişte eroi. În schimb, de ce sunt consideraţi traficanţi cei care au decis să patruleze în Mediterană şi să salveze vieţile celor obligaţi să o traverseze la bordul unor bărci improvizate?', s-a întrebat Rocca.

Citește și: Dragnea, EXPLOZIV: Sunt rău? Da, sunt rău! Iată de ce...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel