Preşedintele ceh Milos Zeman l-a destituit pe ministrul culturii, după o amânare de două luni

Preşedintele ceh Milos Zeman l-a destituit luni pe ministrul culturii Antonin Stanek, după o amânare de două luni care a dus coaliţia de guvernământ în pragul dezmembrării, notează Reuters.

Zeman l-a sprijinit mult timp pe Stanek, în pofida unei cereri de a-l înlocui în funcţie prezentate în luna mai de Partidul Social-Democrat şi de premierul Andrej Babis.

Constituţia cehă prevede că preşedintele numeşte şi înlocuieşte miniştrii la solicitarea prim-ministrului. Totuşi, Milos Zeman afirmase că legea fundamentală nu stabileşte un termen limită până la care să ia o decizie în această privinţă.

Destituirea social-democratului Antonin Stanek nu reprezintă însă nici pe departe încheierea conflictului. Zeman nu a precizat până în prezent dacă îl va numi în funcţia de ministru al culturii pe cel desemnat de social-democraţi, Michal Smarda.

Pasivitatea lui Milos Zeman a determinat Partidul Social-Democrat să ameninţe cu părăsirea coaliţiei de centru-stânga, din care face parte şi partidul populist ANO, al premierului Babis.

Social-democraţii i-au cerut premierului să-şi folosească prerogativele, dacă este nevoie în justiţie, pentru a-l forţa pe Zeman să acţioneze, dar Andrej Babis a refuzat să facă acest lucru pentru a-şi proteja relaţia cu preşedintele.

Potrivit lui Milos Zeman, dezmembrarea actualei coaliţii guvernamentale de la Praga nu ar duce la o criză politică, întrucât Babis se poate orienta spre Partidul Libertate şi Democraţie (SPD, pro-rus şi antieuropean) pentru a susţine guvernul.

Premierul Andrej Babis a respins deja în mai multe rânduri posibilitatea de a guverna alături de SPD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel