Războiul din Siria. Strategia interzisă între SUA şi Rusia

Mircea F. Cristian / 25 ian 2018 / 17:03

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor exclude orice fel de alianţă strategică între SUA şi Rusia în Siria.

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Paul Ryan, a declarat joi că exclude o 'alianţă strategică' între SUA şi Rusia în Siria aflată în război, adăugând că ar putea exista, de la caz la caz, 'convergenţe tactice' între cele două ţări, relatează France Presse.

'Eu nu văd o alianţă strategică, poate o simetrie tactică într-un moment oportun', a afirmat Ryan, care a participat la o dezbatere publică la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU), la o zi după o vizită în Arabia Saudită.

'Fără o alianţă strategică' între Moscova şi Washington, a insistat el, opinând că nici Rusia nu are în vedere aşa ceva.

'Ceea ce este cel mai important pentru noi în Siria este de a învinge gruparea jihadistă Statul Islamic şi de a împiedica Iranul să aibă o punte terestră, iar (aliatul său) Hezbollah o ancoră'', a continuat oficialul parlamentar american.

'Rămâne de văzut dacă este ceva ce Rusia ar accepta', s-a întrebat el. 'Poate să-şi restructureze relaţiile cu Ianul sau să le rupă pentru ca să avem o alianţă tactică? Dar nu văd o alianţă strategică', a concluzionat Paul Ryan. În Siria, Rusia este aliata regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care se sprijină de asemenea pe Iran şi Hezbollahul libanez.

Washingtonul, la rândul său, sprijină grupările rebele ce se opun regimului de la Damasc, precum şi o forţă kurdo-arabă siriană angajată în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic.

[citeste si]