Presa din Venezuela, atacată: Au fost victime. Îi torturează

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro

Agresiuni fizice, detenţii arbitrare, expulzări de reporteri străini: 244 de atacuri împotriva presei au fost recenzate în Venezuela de la 1 ianuarie de principalul sindicat al jurnaliştilor, care îl acuză pe preşedintele Nicolas Maduro că este responsabil pentru ele.

"Într-un context de cenzură în creştere (...), 244 de atacuri împotriva exercitării dreptului la informaţie au fost comise în timpul primelor şase luni ale anului şi 223 de angajaţi din acest domeniu au fost victime ale unor acte ce rămân nepedepsite", a afirmat Sindicatul Naţional al Angajaţilor din Presă (SNTP) într-un comunicat publicat joi, de Ziua Jurnaliştilor în Venezuela.

Acest număr este în creştere netă în raport cu anul trecut: în timpul primului semestru al lui 2018, SNTP a numărat 113 "atacuri" împotriva presei. În timpul primului semestru al lui 2019, 55 de jurnalişti au fost ţinta unor "detenţii arbitrare", dintre care 22 de reporteri ai mass-media străine, precizează sindicatul. Secretarul general al acestuia, Marco Ruiz, citat în comunicat, denunţă "dispariţii forţate ale unor jurnalişti" şi îi acuză pe unii poliţişti că ascund "soarta victimelor, în timp ce îi izolează, îi torturează şi îi obligă să-şi dezvăluie sursele".

Nicolas Maduro "primul profanator al dreptului la informaţie'

Aceste "atacuri" împotriva presei fac din Nicolas Maduro "primul profanator al dreptului la informaţie şi al libertăţii de exprimare din istoria democratică a Venezuelei", afirmă Ruiz.

În "clasamentul mondial pentru 2019 privind libertatea presei" al organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF), Venezuela se află pe locul 148 dintr-un total de 180. "Nicolas Maduro se încăpăţânează să limiteze dreptul la exprimare al presei independente şi menţine un control permanent asupra informaţiei", sublinia la acea dată respectivul ONG.

Presa venezueleană se confruntă de asemenea cu probleme economice majore. În ultimele luni, mai multe cotidiene şi-au sistat apariţia, din lipsă de hârtie, printre care şi Panorama, publicaţie regională veche de peste 100 de ani din Maracaibo, al doilea oraş ca mărime din Venezuela.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel