Premiul Vaclav Havel al Consiliului Europei, decernat uigurului Ilham Tohti şi unor tineri din Balcani

Intelectualul uigur aflat în detenţie Ilham Tohti şi Iniţiativa tinerilor pentru drepturile omului care acţionează pentru reconcilierea în Balcani au primit împreună luni Premiul pentru drepturile omului Vaclav Havel 2019, a anunţat Consiliului Europei, potrivit AFP.

"În acest an, juriul Premiului pentru drepturile omului Vaclav Havel a decis să atribuie premiul pentru doi laureaţi: domnul Ilham Tohti şi Iniţiativa tinerilor pentru drepturile omului", a anunţat preşedinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Liliane Maury Pasquier, în hemiciclul organizaţiei paneuropene de apărare a drepturilor omului şi a democraţiei la Strasbourg.

Recomandat de asemenea de aleşi americani pentru a primi Premiul Nobel pentru Pace, Ilham Tohti, condamnat în 2014 de justiţia chineză la închisoare pentru separatism, este membru al etniei musulmane uigure, majoritară în Xinjiang, o vastă regiune din nord-vestul Chinei. Preselecţia sa la sfârşitul lunii august pentru a primi Premiul Vaclav Havel a stârnit furia Beijingului, care a acuzat Consiliul Europei că "susţine terorismul".

Iniţiativa tinerilor pentru drepturile omului, creată în 2003, "este dedicată promovării reconcilierii prin stabilirea de legături între tinerii din Balcani, din diferite grupuri etnice, regiuni şi ţări", pentru a împiedica "resurgenţa conflictului etnic care a devastat regiunea timp de atâţia ani", a explicat Consiliul Europei.

Creat în 2013 şi având o valoare de 60.000 de euro, Premiul Vaclav Havel recompensează acţiuni excepţionale ale societăţii civile în apărarea drepturilor omului. În 2018, premiul i-a fost decernat lui Oiub Titiev, responsabil din Cecenia a ONG-ului rus Memorial, care a fost eliberat condiţionat în iunie după 18 luni de închisoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel