Premiul Nobel pentru Pace 2019. Au fost aleși candidații

Premiul Nobel 2019
Premiul Nobel 2019

Comitetul Nobel din Norvegia a definitivat lista cu favoriții la câștigarea Premiului Nobel pentru pace în 2019.

Premiul Nobel pentru Pace are anul acesta 304 candidaţi, dintre care 209 sunt persoane şi 85 organizaţii, a anunţat marţi Comitetul Nobel din Norvegia, informează agenţia EFE. Este al patrulea cel mai mare număr de candidaţi din istoria de peste o sută de ani a acestui premiu, recordul fiind înregistrat în anul 2016, când au fost 376 de candidaţi.

Potrivit testamentului lăsat de Alfred Nobel, magnatul suedez care a instituit premiile ce-i poartă numele, la Premiul Nobel pentru Pace pot candida profesori universitari, parlamentari, foşti membri ai tribunalelor internaţionale şi alte personalităţi. Identitatea candidaţilor poate fi cunoscută numai dacă aceştia aleg să-şi anunţe public candidatura, conform practicii Comitetului Nobel numele candidaţilor fiind publicate abia după 50 de ani de la ediţia dintr-un anumit an.

Citește și: Cioloş, susţinere candidatură Kovesi: Îmi asum. Voi face tot ce stă în puterea mea...

Astfel, luni a fost anunţată candidatura comună la ediţia din acest an a trei activişti saudiţi pentru drepturile omului, Loujain al-Hathloul, Abdullah al-Hamid şi Nassima al-Sada, candidatură impulsionată de către trei deputate norvegiene. Premiile Nobel sunt anunţate la începutul lunii octombrie şi decernate în fiecare an pe 10 decembrie, data morţii fondatorului lor, în cadrul a două ceremonii, la Oslo cea a Nobelului pentru Pace şi la Stockholm pentru celelalte cinci premii Nobel. Anul trecut Nobelul pentru Pace a fost acordat medicului congolez Denis Mukwege şi activistei yazidi Nadia Murad pentru eforturile lor împotriva violenţei sexuale ca armă de război în conflicte.

Citește și: Cercetător român, plecat în concediu, a pierdut Premiul Nobel. Poveste șocantă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel