Premierul japonez a anulat vizita în Iran, la insistențele lui Trump

Premierul japonez Shinzo Abe a renunţat la planul său de a vizita Iranul în această vară, a informat miercuri agenţia de ştiri niponă Kyodo, în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump adoptă o linie din ce în ce mai dură faţă de Teheran, relatează Reuters. 

Vizita în Iran a lui Shinzo Abe, prima a unui oficial japonez în 40 de ani, ar fi făcut parte din turneul premierului nipon programat în Orientul Mijlociu începând din 11 iulie, a precizat Kyodo. 

Autorităţile nipone au anunţat însă Iranul că Shinzo Abe nu va putea să meargă în vizită la Teheran, în pofida aranjamentelor în curs de desfăşurare pentru discuţii cu preşedintele Hassan Rouhani, a mai spus agenţia, citând surse guvernamentale. 

Cu toate acestea, Motosada Matano, un purtător de cuvânt al premierului japonez, a declarat pentru Reuters că nu a fost luată nicio decizie în legătură cu planurile privind turneul lui Abe în străinătate. 

SUA încearcă blocarea Iranului 

Decizia de a nu vizita Iranul a fost luată în momentul în care Trump încearcă să izoleze Teheranul şi să blocheze exporturile sale de petrol, după ce în luna mai a retras Statele Unite din acordul nuclear iranian. De asemenea, Washingtonul a cerut Japoniei şi celorlalţi aliaţi ai săi să nu mai cumpere ţiţei iranian până pe 4 noiembrie. 

Japonia, care are legături stabile cu Iranul, pe care se bazează de zeci de ani drept o sursă cheie de petrol, a transmis administraţiei Trump că nu poate opri importurile de ţiţei din Iran de teama riscurilor pentru economia sa, a precizat Kyodo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel