Premieră în Iran - Mii de femei au văzut de pe stadion meciul cu Cambodgia. Scor fluviu

Mii de femei au urmărit meciul Iran - Cambodgia, încheiat 14-0.

Meciul de fotbal Iran - Cambodgia, disputat joi în preliminariile Cupei Mondiale 2022 şi încheiat cu scorul de 14-0, a fost urmărit de circa 3.500 de femei în tribunele stadionului Azadi din Teheran. După cum s-a anunţat, femeile din Iran au fost autorizate, după aproape 40 de ani, să cumpere bilete pentru a asista la un meci de fotbal, după ce FIFA a ameninţat Federaţia iraniană de fotbal cu suspendarea.

Ţinute la distanţă de bărbaţi pe o arenă pe care mai puţin de 10% din locuri erau ocupate, suporterele nu şi-au ascuns bucuria de a fi prezente, agitând drapeluri naţionale şi făcând selfie-uri pentru a imortaliza clipa. În tribunele stadionului Azadi (al cărui nume se traduce "libertatea"), femeile au fost mai numeroase joi decât bărbaţii, dar şi mai zgomotoase şi mai motivate, salutând fiecare gol al echipei lor.

La puţin timp după revoluţia islamică din 1979, femeilor din Iran le-a fost refuzat accesul pe stadioane la meciurile de fotbal, în mod oficial pentru a le apăra de grosolănia bărbaţilor. Nu este prima oară după impunerea acestei interdicţii când femeile asistă la un meci de fotbal masculin pe o arenă din Iran, dar este prima oară când ele asistă în număr atât de mare şi mai ales după ce şi-au cumpărat singure biletele. Anterior, femeile admise pe stadion fuseseră selectate de autorităţi.

Libertate fără selectare"

"Libertate fără selectare", a titrat joi cotidianul reformator Sharq. Sazandegi, alt cotidian reformator, a afişat pe prima pagină fotografia a două suportere bucuroase, cu titlul: "Femeile Libertăţii". Prezenţa femeilor în tribune a fost autorizată după decesul unei suportere, Sahar Khodayari. Aceasta s-a autoincendiat la jumătatea lunii septembrie, după ce a fost arestată în timp ce încerca să intre pe un stadion, deghizată în bărbat.

O delegaţie a FIFA, condusă de fostul internaţional francez Youri Djorkaeff, a fost prezentă joi pe stadionul Azadi pentru a evalua situaţia. FIFA cere Iranului să autorizeze prezenţa femeilor pe stadioane "la toate meciurile" şi fără să restrângă numărul de locuri puse la dispoziţia lor, în caz contrar federaţia naţională de fotbal urmând să fie sancţionată.

Teheranul nu a anunţat deocamdată că femeile vor putea asista în viitor la meciuri din campionat sau la alte partide interţări desfăşurate în Iran. Pe reţelele de socializare a izbucnit o polemică legată de numărul mic al biletelor scoase la vânzare pentru femei. Locurile s-au vândut ca pâinea caldă şi femei ce ar fi vrut să fie pe stadion pur şi simplu nu au găsit bilet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel