Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Prăbușirea României Mari după Marea Unire. Iuliu Maniu, convorbire cu un reprezentant britanic

Foto: Iuliu Maniu la proces. Sursa: www.corneliu-coposu.eu
Foto: Iuliu Maniu la proces. Sursa: www.corneliu-coposu.eu

Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Nu multe sunt personalitățile care se pot lăuda că au contribuit decisiv la realizarea Marii Uniri, la finalul Marelui Război, și care au avut un rol la fel de decisiv și două decenii mai târziu când România Mare avea să se prăbușească.

În mod cert, Iuliu Maniu este o astfel de personalitate. Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873 - 5 februarie 1953) a fost deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, prim-ministru al României, preşedinte al Partidului Naţional-Ţărănesc.

Din postura de deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, Iuliu Maniu a fost unul din principalii actori ai Marii Uniri. Totodată, marele om politic român a avut și un rol decisiv în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când după prăbușirea României Mari a încercat să salveze ce se mai putea salva, începând cu rolul primordial pe care l-a avut la 23 august.

Istoricul Dan Falcan, prezent într-o dezbatere la DC News împreună cu istoricul Florin Cristescu, a povestit un moment interesant din lupta lui Maniu pentru a salva țara după prăbușirea României Mari realizată la 1 decembrie 1918. Astfel, Maniu a cerut sprijinul Occidentului în timp ce rușii deja erau în țară.

„Maniu a spus într-o convorbire cu un reprezentant britanic să îi spună dacă ne-au abandonar rușilor pentru că dacă ar știi acest lucru ar face o tranziția spre URSS în felul în care îl știe, mult mai ușor, fără pierderi de vieți omenești pentru români. Respectivul i-a transmis că nu ne-au abandonat, că ne vor sprijini, dar lucrul acesta nu s-a mai întâmplat.

În aceste condiții și marja de acțiune a Regelui Mihai era redusă. Devenise un personaj pur decorativ. Îl păstrau pentru a da impresia că nu s-a schimbat nimic. Plus că făcuse 23 august. În alte părți s-a întâmplat mai rău. În Bulgaria regele a fost executat”, a precizat Dan Falcan.

Urmărește aici întregul interviu:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel