Urmărește emisiunea live


POSTUL PAȘTELUI. Vasile Bănescu, BOR: FIRUL ROȘU

Din 19 februarie 2018 până-n 7 aprilie 2018 este Postul Paștelui. 

Firul roșu al postului Paștelui

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, a afirmat, la Antena 3: ”În anul Centenarului, mesajul nu poate sublinia decât necesitatea unei reunificări morale, spirituale în perioada de post. Termenul tare al acestei perioade, firul roșu al acestei perioade de îndreptare lăuntrică, care este postul este un cuvânt-cheie în creștinism, adică pocăința.

Creștinismul nu e religie de salon

Puțini oameni mai înțeleg ce înseamnă astăzi pocăință. Cuvântul grecesc indică o schimbare radicală a modului de a gândi, o schimbare reală a vieții și, practic, în cheie creștină, înseamnă asumarea, ca mod de viață, a creștinismului. Creștinismul nu este o religie de salon. (...) Creștinii sunt oamenii care au de adus în spațiul social o noutate, a răstignirii, a învierii. Mesajul în perioada de post este de a nu te mai risipi lăuntric, ci de a te aduna în tine, a te întoarce acasă ca fiul risipitor și, din această poziție a omului bine înrădăcinat în valorile credinței sale, să faci binele în mod mai intens decât îl faci în afara perioadei de post. 

A renunța doar la alimente nu rezolvă nimic în mod profund

În perioada de post avem această uriașă șansă să putem intensifica binele pe care-l putem face celorlalți. Cei mai mulți dintre noi aleg să se instaleze doar în registrul acesta al abținerii de la mâncarea unor lucruri care țin de o hrană obișnuită. A renunța doar la anumite alimente nu rezolvă nimic în mod profund. 

Registrul moral al postului înseamnă refacerea profundă a relației cu ceilalți. În creștinism, nu te mântuiești de unul singur, ci relația cu ceilalți e mântuitoare.

Bârfa, formă de canibalism

Mesajul Bisericii este la a renunța să mai jignim, să mai rănim, să te abții să mai mutilezi adevărul, să te abții să mai faci rău celuilalt, să nu-l mai canibalizezi prin bârfă, bârfa e o formă de canibalism sublimat, îl mâncăm pe celălalt bârfind. În perioada de post avem o șansă uriașă pentru că ne putem mobiliza mai ușor lăuntric. 

Se întețește asediul ispitelor asupra noastră. Subestimăm foarte mult prezența diavolului în viața noastră de zi cu zi. Acum se întețește asediul lui, unul subtil, în cheia despre care vorbeau mulți părinți ai bisericii: stratagema cea mai profundă a demonului e să te facă să crezi că nu există, în fond, te manipulează mai ușor exact când crezi că nu există.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel