Postul Crăciunului. Ce se întâmplă dacă te lași pradă poftelor trupești

Cei mai mulţi preoţi spun că nu este bine ca partenerii să nu cadă pradă poftelor trupești în timpul postului, tocmai pentru că această perioadă înseamnă înfrânare de la toate poftele trupeşti şi apropiere de Dumnezeu prin rugăciune.

Părintele Arsenie Boca spune că nu putem învinge ispitele decât prin înfrânarea poftelor. "Firea trupului fiind surdă, oarbă și mută, nu te poți înțelege cu ea decât prin osteneală și foame, acestea însă trebuie conduse după dreaptă socoteală, că să nu dăuneze sănătății. Acestea îl îmblânzesc, încât nu se mai ține vrăjmaș lui Dumnezeu. Rugăciunea și postul scot dracii poftei și ai mâniei din trup. Foamea îmblânzește fiarele. Cu tot dinadinsul se atrage luarea aminte că toată luptă această să nu se ducă fără îndrumarea unui duhovnic iscusit care știe a cumpăni măsură, trebuință și putință fiecăruia în parte", a spus părintele, citat de crestinortodox.ro.

Preoții mai spun că desfrânarea este una dintre cele mai rele pătimi. Cu toate acestea, desfrânarea săvarsită între soți este uneori trecută cu vederea, cei doi căutând a-și ascunde păcatele sub binecuvântarea lui Dumnezeu, primită în Taină Cununiei; trebuie știut însă faptul că harul lui Dumnezeu îi binecuvîntează pe cei doi soți numai în cele duhovnicești și firești ale vieții, iar nu și în poftele cele rele.

Ce se spune în Biblie despre poftele trupului: "Fraților, nu suntem datori trupului, că să viețuim după trup. Căci dacă viețuiți după trup, veți muri, iar dacă ucideți, cu Duhul, faptele trupului, veți fi vii. Căci câți sunt mânați de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu" (Români 8, 12-14). "În Duhul să umblați și să nu împliniți poftă trupului. Căci trupul poftește împotrivă duhului, iar duhul împotrivă trupului; căci acestea se împotrivesc unul altuia, că să nu faceți cele ce ați voi" (Galateni 5, 16-17).

Deoarece relațiile trupești au fost lăsate de Dumnezeu și pentru a ne feri de desfrânare, acestea trebuie privite cu multă ingăduintă, spun preoții, mai ales acolo unde unul dintre soți este mai slab decât celălalt. Nu de puține ori, din cauza refuzului unuia dintre soți, celălalt a săvarsit preadesfranare, culcându-se cu altcineva. Așadar, dorință este bună când privește cu dragoste și milă neputință celuilalt, iar nu cu mândrie și superioritate, mai scrie crestinortodox.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel