Poşta Română, desemnată furnizor de serviciu universal

Poza descriptiva
Poza descriptiva

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) prelungeşte perioada de desemnare a Companiei Naţionale Poşta Română S.A. (CNPR) ca furnizor de serviciu universal până la data de 31 decembrie 2019, informează un comunicat al ANCOM.

Decizia Autorităţii vine în urma solicitării Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) în acest sens, pentru a asigura continuitatea serviciului poştal universal. CNPR a fost desemnată furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pentru perioada 1 ianuarie 2014 - 31 decembrie 2018. 'Ţinând cont de necesitatea asigurării serviciului universal în domeniul serviciilor poştale, MCSI a solicitat ANCOM prelungirea perioadei de desemnare a CNPR până la data de 31 decembrie 2019 conform legislaţiei în vigoare. După această perioadă, măsurile privind desemnarea unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal vor urmări îndeplinirea obiectivelor şi direcţiilor de acţiune stabilite de MCSI în 'Documentul de politică şi strategie privind serviciul universal în sectorul serviciilor poştale', pentru perioada 2019 - 2029', se arată în comunicatul autorităţii de reglementare. Potrivit sursei citate, drepturile şi obligaţiile furnizorului de serviciu universal au fost stabilite prin Decizia nr. 1158/2013 privind desemnarea Companiei Naţionale Poşta Română S.A. ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale, cu modificările şi completările ulterioare.

Ce presupune serviciul universal

Astfel, CNPR are obligaţia de a furniza serviciile incluse în sfera serviciului universal pe întreg teritoriul României, inclusiv în zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scăzută a populaţiei, acolo unde numărul redus al trimiterilor poştale colectate sau distribuite nu justifică prezenţa unui furnizor de servicii poştale pe principii comerciale. Totodată, CNPR va asigura accesul persoanelor cu dizabilităţi la serviciile din sfera serviciului universal pe care are obligaţia să le presteze în condiţii echivalente celor de care beneficiază ceilalţi utilizatori. Serviciul universal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale de bază, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor. Serviciile incluse în sfera serviciului universal sunt: colectarea, sortarea, transportul şi livrarea trimiterilor poştale interne şi internaţionale având ca obiect trimiteri de corespondenţă, pachete mici şi imprimate, în greutate de până la două kilograme, inclusiv; colectarea, sortarea, transportul şi livrarea coletelor poştale interne şi internaţionale, în greutate de până la 10 kilograme, inclusiv; distribuirea coletelor poştale în greutate de până la 20 kilograme, inclusiv, expediate din afara teritoriului României către o adresă aflată pe teritoriul acesteia; serviciul de trimitere recomandată având ca obiect trimiteri poştale din prima categoria prevăzută; serviciul de trimitere cu valoare declarată având ca obiect trimiteri poştale din categoriile prevăzute la prima şi a treia categorie; colectarea, sortarea, transportul şi livrarea cecogramelor interne şi internaţionale.

VEZI ȘI:

Proiectul ANCOM, adoptat în Parlament

Emil Boc, AUDIAT la DNA în dosarul Poșta Română


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel